23. juni 2015

Stordemonstration mod flygtninge kan føre til flere

Flere tusinde demonstrerede mod flygtninge i Slovakiet i lørdags. Blandt deltagerne var både kendte politikere, hooligans og nynazister, der alle prøver at fremme deres sag ved at være imod flygtninge.

I weekenden deltog flere 5000 i en demonstration mod flygtninge og islam i Slovakiets hovedstad Bratislava. Efter demonstrationen gik flere af deltagerne amok forskellige steder i byen, hvor de blandt andet kastede sten og flasker efter en arabisk familie.

Demonstrationen var indkaldt af foreningen Stop Islamisering af Europa og officielt var det en protest mod EU’s fordeling af flygtninge, hvor førende politikere i både Tjekkiet, Ungarn, Polen og Slovakiet er imod, at landene skal tage mod flere flygtninge.

En af hovedtalerne var Marian Kotleba, leder af det højreorienterede ’Our Slovakia’. Kotleba blev i 2013 valgt til guvernør i provinsen Banska Bystrica og har tidligere lovprist krigstidens nazi-kontrollerede regering i Slovakiet. Under demonstrationen startede han ifølge the Slovak Spectator med at ønske forsamlingen ’en smuk og hvid dag’.

Blandt talerne var også Jiří Fronek fra det tjekkiske ultrahøjreparti ’Workers’ Party of Social Justice’. Han forsøgte i sin tale at overgå Kotlebas indledning:

- Mange af immigranterne har sygdomme, som Europa ikke engang kendte i middelalderen, sagde han til forsamlingen.

Ifølge Antifascistisk Aktion (AFA) i Tjekkiet tjente demonstrationen også det formål at samle højreorienterede grupper, der førhen kun har mødtes på internettet. Således deltog både slovakiske, polske og tjekkiske hooligangrupper samt slovakiske og tjekkiske nynazistgrupper.

Ligeledes kan stordemonstrationen være med til at sparke nyt liv i de tjekkiske nynazistgrupper, der ellers har haft manglende opbakning på det seneste fortæller AFA i Tjekkiet.

Allerede på fredag forsøger gruppen ’Vi vil ikke have flygtninge i Tjekkiet’ at skumme fløden fra Bratislava ved at indkalde til en demonstration i Brno i Tjekkiet. Bag gruppen står organiserede og kendte nynazister, der tidligere har arrangeret demonstrationer mod romaer.

For at imødegå en nynazistisk opblomstring organiserer antiracister og antifascister aktionen ’Bloker Brno’.

Læs om demonstrationen i Bratislava på Prague Post (på engelsk)

Læs om demonstrationen i Bratislava på The Slovak Spectator (på engelsk) Læs om demonstrationen i Bratislava på DR

Læs om demonstrationen i Bratislava på linksunten.indymedia (på tysk) Se event til aktionen Brno Blockt (på tjekkisk)