5. juli 2015

SIAD støtter flygtninge i Nordjylland

I Nordjylland samler lokale grupper penge ind til flygtninge, når SIAD forsøger at demonstrere i deres by. Samtidig har SIAD selv i deres eget lokalområde haft svært ved at skaffe deltagere.

Hvis den racistiske gruppe Stop Islamisering af Danmark (SIAD) i morgen mandag afholder demonstration i Hjørring som planlagt, vil det komme områdets flygtninge til gode. Deltagerne i en samtidig mangfoldighedsdemonstration vil nemlig bruge anledningen til at samle penge ind, fortæller en af arrangørerne, Peder Hvelplund.

“For at deres tilstedeværelse ikke skal være helt overflødig, har vi besluttet, at hver deltager i vores demonstration donerer 1 krone per deltager i SIADs demonstration til "Venligboerne", der er en lokal frivillig organisation der støtter asylarbejdet i Hjørring. Så kan SIAD også være med til at gøre lidt gavn og støtte flygtningearbejdet.”

Allerede for fire uger siden var SIAD indirekte med til at samle penge ind til flygtninge, da der ved en lignende mangfoldighedsdemonstration i Aalborg blev samlet en betragtelig sum penge ind til asylcentre i Nordjylland.

SIAD har siden januar forsøgt at afholde gåture i flere jyske byer og der har typisk været 20-40 deltagere i deres demonstrationer og mellem 150 og 400 i demonstrationer for mangfoldighed. Gentager det sig i Hjørring, vil Venligboerne altså kunne se frem til minimum 3000 kr.

Selv i eget lokalområde får SIAD ikke støtte fra lokale

Til trods for, at flere af SIADs kernemedlemmer er fra Nordjylland, har de valgt kun at lave gåture i Hobro, Aalborg og Hjørring. Til gengæld har de i modsætning til andre byer været to gange i Aalborg. Dette skyldes imidlertid ikke, at de har større opbakning her end i resten af landet.

Redox vurderer således, at gentagelsen af demonstrationen i Aalborg hovedsageligt skyldtes, at den rent logistisk var meget lettere at gennemføre for Anders Gravers og hans få nærmeste folk, der alle er fra Aalborg.

Den lokale antiracistiske gruppe Aalborg Antifa mener ligeledes, at der ikke ligger nogen dybere motiver bag de to gæsteoptrædener i Aalborg. De peger på, at Anders Gravers kan være blevet overrasket over, at det ved den første demonstration i Aalborg lykkedes at samle 40-50 mennesker og at de derfor ville prøve lykken igen. Ifølge gruppen er der dog ikke en særlig opbakning til SIAD i Nordjylland.

“Det er ikke vores opfattelse, at SIAD har noget, der ligner opbakning i lokalbefolkningen. Der er helt sikkert en del racister i det nordjyske men vores opfattelse er, at de fleste regner SIAD og Anders Gravers som en lille gruppe landsbytosser, man ikke kan tage seriøst.”

I Hjørring er der heller ikke den store opbakning til SIAD og Peder Hvelplund fortæller, at folk her sågar generelt ikke kender til gruppen.

Se event for mangfoldighedsdemonstrationen i Hjørring

Se Venligboerne i Hjørrings facebookside