Folkelig modstand mod fascisterne på Folkemødet

Mens Trykkefrihedsselskabet havde inviteret hollandske Geert Wilders, havde Danskernes Parti også meldt deres ankomst til Folkemødet, og med sig tog de partierne Forza Nuova, L’Œuvre française og Gyldent Daggry. Også grupperne Frit Danmark og SIAD havde annonceret deres ankomst, men dem mærkede man ikke meget til på Folkemødet. 

Læs Projekt Antifas oversigt over fascisterne på Folkemødet

Fremskridtspartiet dropper at vise Muhammedtegningerne

Fremskridtspartiet havde et telt centralt på Folkemødet tæt på blandt andre Dansk Industri, Liberal Alliance og Alternativet. Partiet afholdt otte officielle arrangementer på Folkemødet. Se programmet for Folkemødet 2015. 

Partiet havde også tidligere planlagt at vise Muhammedtegningerne, men valgte at droppe det efter, at Bornholms borgmester Winnie Grosbøll havde erklæret, at hun personligt ville fjerne dem, hvis de blev vist. Det skete til SIADs formand Anders Graversens store utilfredshed

Frihedspartiet havde ingen officielle arrangementer på Folkemødet, og man mærkede ikke deres tilstedeværelse. 

Geert Wilders omringet af politi

Allerede fra onsdag kunne man mærke det markante opbud af politi på Bornholm. Civilbetjente, hjemmeværnsfolk og cyklende uniformerede betjente var alle at finde på solskinsøen. Jo tættere, man kom på lørdagen, hvor Geert Wilders skulle tale, jo mere markant blev politiopbuddet.

“Religiøs fanatisme”, som Kristeligt Forbund for Studerende havde inviteret til

Debatmødet fandt sted omringet af politi, og kun få deltagere slap ind til arrangementet. Politiet stod for et omfattende sikkerhedstjek af deltagerne, inden de fik lov at komme ind. At debatmødet reelt var en debat, gjorde Flemming Rose ifølge Berlingske Tidende helt klart: “Det hér er på ingen måde et møde mellem meningsfæller.”

Flemming Rose uddybede: “Geert Wilders har ikke været villig til at støtte ytringsfrihed for de tanker, som han hader. Til gengæld har han advokeret for at forbyde koranen, fordi han opfatter den som en fascistisk bog ligesom Hitlers Mein Kampf, der er forbudt i Holland.”

Danskernes Parti: Özlem Cekic skal sendes hjem
Nazisterne fra Danskernes Parti deltog på Folkemødet med tre arrangementer: “Debat: Özlem Cekic vs. Daniel Carlsen”, “International nationalisme anno 2015” og “Hjemsendelser af ikke-vestlige – hvem og hvor mange?” 

Til debatarrangementet med Özlem Cekic proklamerede Daniel Carlsen, at han vil sende alle med ikke-vestlig baggrund hjem, og at han vil stoppe for al adoption fra ikke-vestlige lande. Adoptivbørn, der allerede er adopteret til Danmark, vil få lov at blive i landet. Özlem Cekic responderede ifølge DR med ordene: “Du vil gerne sende mig hjem, men hvor er hjem for mig? Jeg har gået i skole i Danmark, jeg er uddannet i Danmark, jeg har fået børn i Danmark, jeg arbejder i Danmark. Danmark er mit hjem.”

Berlingske Tidende: Det er ikke for sjov, jeg vil sende dig hjem, Özlem

Det var til arrangementet “International nationalisme anno 2015”, at Forza Nuova, L’Œuvre française og Gyldent Daggry deltog. Til arrangementet deltog flere medlemmer af Danskernes Parti samt en række ikke-medlemmer, heriblandt Dan Parks, som flere gange tidligere er blevet set deltage i nazistiske aktiviteter.

DR: Gyldent Daggry gentog kontroversielle budskaber under stort politiopbud

Der var flere, der var uenige med Danskernes Parti til arrangementet med Forza Nuova, L’Œuvre française og Gyldent Daggry, men de markerede deres uenighed gennem spørgsmål og kommentarer.

Berlingske Tidende: Vi skal have lukket den åbne dør til Europa

Imens havde en større gruppe mennesker valgte at forlade Folkemødet i protest mod fascisternes fremmøde. 

Fest for mangfoldighedMens Geert Wilders skulle tale på Folkemødet, var der indkaldt til fest-protest af ”Fest for Mangfoldighed” mod de inviterede fascister. 


Bag initiativet stod flere elevorganisationer, blandt andre Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Erhvervsskolernes Elevorganisation og Danske Studerendes Fællesråd. Lørdag den 13. juni havde de inviteret til en fest, der forlod Allinge i protest over fascister og racisters indtog på Folkemødet. En stor gruppe menneskers samledes på Allinge og tog derfra til Sandvig ca. 20 minutters gang fra Folkemødet. Her blev der holdt flere taler og på vejen tilbage til Allinge blev der sangen Kringsatt av fjender sunget. Enhedslisten valgte i forbindelse med arrangementet at lukke deres telt og opfordrede andre til at gøre det samme.

Berlingske Tidende: Enhedslisten udvandrer fra folkemøde i protest mod højreekstreme

I alt valgte ca. 93.000 mennesker at lægge vejen forbi Folkemødet, som dermed blev det mest besøgte nogensinde.

Berlingske Tidende: Arrangør: Folkemødet kan snart ikke blive større