Seks betjente anklaget for mord i Baltimore

Fredag den 1. maj offentliggjorde statsanklageren i Baltimore, Marilyn Mosby, at hun ville sigte seks betjente for mordet på Freddie Gray, der døde den 19. april i politiets varetægt – se pressemødet her.

Helt som efter sagen fra sidste år 2014, hvor en betjent skød og dræbte den bare 18-årige, afro-amerikanske mand Michael Brown i St. Louise-forstaden Ferguson, har drabet på Freddie Gray udløst kæmpe protester mod racisme og politibrutalitet i -USA-. Mere om sagen hos Democracy Now.

Sagen startede ifølge de involverede betjente, at Freddie Gray løb væk efter at have fået øjenkontakt med en af tre betjente, der patruljerede et område på cykel.

At Grey flygtede fik betjentene til at efterfølge og fange ham. Da tre betjente fanger og anholder Grey sker det ifølge flere vidner på en særdeles brutal måde, hvilket får to vidner til at filme episoden med deres mobiltelefoner. Den sidste del af anholdelsen er således fanget på video. Her ses Grey skrige af smerte, mens han bliver slæbt hen ad gaden i håndjern af de tre betjente, hvorefter han efter at have ventet i nogen minutter med to betjente liggende ovenpå sig, til sidst bliver smidt ind en politibil og kørt væk.

Grey i koma

Alle vidner til anholdelsen siger, at anholdelsen var meget brutal, og at betjentene både slog Grey med knipler, lagde ham i benlås og et vidne så også, at betjentene -tasede- Grey efter, at han var blevet lagt i håndjern.
Alle vidner understøtter billederne på videoerne, der viser at Grey er i live og ved bevidsthed, da han bliver smidt ind i politibilen, der henter ham.

Efter Grey bliver hentet af politibilen følger en cirka 30 minutter lang køretur, der ender med, at betjentene tilkalder en ambulance, da de mener at Grey har brug for førstehjælp. Ambulancefolkene konstaterer også straks, at Grey er i koma og at han har alvorlige skader på kroppen og i hovedet, hvorfor de kører ham på hospitalet.

På hospitalet bliver Grey opereret flere gange for forskellige alvorlige skader og det konstateres blandet andet, at hans rygrad er 80 procent revet over i nakken, og at han har alvorlige skader på hoved, halsen og kroppen. Greys liv står til trods for de mange forsøg dog ikke til at redde, og han genvinder aldrig bevidsthed fra sit koma.

Vrede og sigtelser

Sagen udløste flere ugers protester, hovedsagligt fredelige, men også i form af optøjer og gadekampe med politiet, blandt andet efter at politiet og senere nationalgarden angreb folk, der protesterede mod politibrutalitet og racisme.

Vreden er stor efter utallige lignende sager, hvor især unge, afro-amerikanske mænd er blevet dræbt af politibetjente og sikkerhedsvagter, ofte uden nogen særlig grund og meget tit uden, at det har fået nogen juridiske konsekvenser for betjentene.

De seks betjente er alle sigtede for forskellige grader af drab og medvirken til drab.

Læs mere om sagen hos ABC News.