maj i flygtningepolitikkens tegn

Med den seneste druknekatastrofe, hvor mange hundrede flygtninge igen måtte betale den ultimative pris for EU-landenes antimigrationspolitik er parolen “Refugees welcome” desværre alt for aktuel. Under den parole samles en lang række antiracistiske, asyl- og migrationspolitiske grupper i år ved Antifascistisk 1. maj, der finder sted bag søen i Fælledparken i København.

Projekt Antifa har taget en snak med Jennifer fra arrangørgruppen, der består af Antifascist Cultureclub (ACC), Heart Left, Politisk Engagerede Terrorister (PET), Revolutionære Antifascister (RA) og Antifascistisk Aktion (AFA).

Hvorfor har I valgt at sætte flygtninge på dagsorden?

“Det er valgår i år, og allerede tidligt i planlægningen kunne vi se, at flygtningepolitikken ville blive en del af valgkampen, og desværre ikke på den gode måde. Vi vil understøtte et alternativ til den herskende dagsorden på området, ved at vise, at vi er rigtigt mange, der er ved at brække os over den måde politikere og medier behandler de mennesker, der flygter fra krig, sult og fattigdom.”

Men hvad har det med 1. maj at gøre?

“Hvis vi ser på Socialdemokraternes seneste kampagne er den en åbenlyst forsøg på at inddele arbejderklassen i de hvide og ‘de andre’. Det er en opdeling, der svækker kampen for social og økonomisk retfærdighed og spiller befolkningsgrupper ud mod hinanden. En splittet arbejderklasse er en svækket arbejderklasse, og derfor er med de briller god grund til at gøre en aktiv indsats mod racisme. De politikere, der nægter at hjælpe bådflygtningene har arbejderklassens blod på hænderne.”

Hvad kan man så forvente af årets 1. maj?

“Vi har et fedt program linet up. Vi får nogle rigtigt seje kunstnere på besøg, både Cleo fra Stockholm, Trouble Orchestra fra Hamburg og Ras Money. Samtidig har vi forsøgt at udvide det politiske indhold. Derfor er der i år flere, men lidt kortere taler, ligesom ti forskellige antiracistiske og migrationspolitiske organisationer har boder med merchandise, bøger, pamfletter og meget andet.”

I løbet af de seneste år, har den venstreradikale bevægelse diskuteret hvorvidt, man skal være tilstede i Fælledparken. Hvorfor vælger I at være det?

“Det handler helt grundlæggende om, at rigtigt mange mennesker er til stede i Fælledparken 1. maj, og det er en unik mulighed for at nå ud til mange unge, der aldrig før har haft berøring med den radikale venstrefløj. Antifascistisk 1. maj bliver besøg en masse, især unge, som vi ellers sjældent møder i dagligdagen. Når det så er sagt, så deler vi selvfølgelig frustrationen over den generelle stemning i Fælledparken, hvor det rigtigt meget går op i cirkustelte, røde pølser og klasseforræderi fra LO-scenen. Vi mener dog at fordelene ved at være i Fælledparken klart overskygger de negative elementer.”

Hvad sker der ellers på Antifascistisk 1. maj?

“Ved siden af hovedtemaet “Refugees Welcome” kører vi et fangesolidaritetsprojekt. Situationen er nemlig den, at der for tiden er en del antifascister bag tremmer, for eksempel i Sverige og Bulgarien. To af dem er Joel og [Jock->http://projektantifa.dk/nyheder/article/faengslet-australsk-antifascist
], der begge er fængslet for at forsøge at forhindre nazistiske overfald. Vi har fået trykt 1.000 postkort med teksten “Free all antifa prisoners”, som alle kan komme forbi og skrive på. Derefter sørger vi for at sende dem afsted til de indespærrede.”

Få løbende updates på Facebook