Antiracisme skal være åbent

Der er sket meget i Trekantsområdet, siden den antiracistiske gruppe Reaktion blev dannet for et par år siden. I øjeblikket har de en stor finger med i de mange mangfoldighedsdemonstrationer mod Stop Islamisering af Danmark (SIAD), men allerede inden racisterne startede deres jyllandsturné, var der fuld blæs på Reaktion og de antiracistiske aktiviteter.

Heldigvis har de også fundet tid til at tage en snak med Projekt Antifa om antiracisme og hvordan alle kan deltage i deres aktiviteter.

Overtog hashtag fra Danskernes Parti

Selv om det er relativt kort tid siden Reaktion begyndte at lave bredere antiracistisk arbejde, står de allerede bag adskillige aktioner både på gaden og på nettet.

En af deres største aktioner var en simpel net-aktion i forbindelse med Danskernes Partis (DP) landsmøde i 2014. Her opfordrede gruppen til, at man på twitter brugte DPs #DPLM14 til at sprede budskaber om kærlighed og mangfoldighed, hvorved hashtagget ganske enkelt blev uanvendeligt for DP. Hvad der var tænkt som et simpelt indslag, blev på kort tid en kæmpe succes.

“Det var helt vildt, så meget det blev delt. Der var over 25 000 tweets med hashtagget. Ud af omkring 2000, der brugte hashtagget, kunne vi kun tælle 8 nazister”, fortæller Thomas fra Reaktion.

Se event for brug af hashtagget på facebook

”Vi tager den altid fra den, der ved mindst”

Samtidig med kampen på internettet har Reaktion stået bag mange arrangementer på gaden, deriblandt Hardbass mod racisme, fakkeltog på krystalnatten og nu moddemonstrationer mod SIAD.

De mange offentlige arrangementer var ellers ikke på tegnebrættet, da gruppen blev startet i 2012. På det tidspunkt havde der været nogle højreorienterede angreb på Ungdommens Hus i Fredericia og en mindre gruppe gik derfor sammen for at komme med et tilbagesvar på disse angreb.
Da Danskernes Parti i 2013 stillede op til kommunalvalget i Fredericia besluttede den løse gruppe at danne en formel antiracistisk organisering.
Med dannelsen ville gruppen gerne noget mere og nå bredere ud.

I alle gruppens aktiviteter er der en ting der går igen – alle skal kunne deltage. Det viser sig blandt andet ved at de internt sørger for, at der er plads til nye, forklarer Katrine fra Reaktion.

“Vi går meget op i, at det ikke bliver elitistisk. Selv hvis du er helt ny, skal du have mulighed for at kunne være med. Vi tager den altid fra den, der ved mindst.”

Alle skal kunne være med

Den meget åbne attitude viser sig også ved, at gruppens offentlige arrangementer er meget folkelige og at de forsøger at komme så bredt ud som muligt. Katrine fortæller, hvordan det er en bevidst politisk prioritering.

“Vi tænker meget over, hvordan vi laver vores arrangementer. Vi vil gerne have, at alle kan være med, når vi laver noget. Selvfølgelig ville vi godt kunne gøre det meget mere radikalt, men så afskærer vi os fra mange mennesker, som vi gerne vil nå ud til.”

“Ja, det fungerer nogle gange godt i København, når tingene er mere radikale, men hvis vi prøvede at fyre det af i Kolding eller Haderslev, så ville vi meget hurtigt miste al opbakning”, supplerer Thomas.

Reaktions arrangementer vidner da også om, at de har fat i noget rigtigt. Således kom der omkring 400 Hr. og Fru Danmark til den demonstration mod fremmedhad, som de fik stablet på benene i Haderslev i starten af januar og igen også flere hundrede til en lignende demonstration i Kolding den 13. april.

Forskellige udtryk er vigtige

Samtidig med at gruppen har deres egne klare strategier, samarbejder de med mange forskellige grupper og organisationer, der somme tider gør tingene på en anden måde. Blandt de mange samarbejdspartnere er Racismefri By, Revolutionære Antifascister og den lokale Enhedslisten-afdeling. For gruppen er det vigtigt, at der er plads til forskellige metoder i det antiracistiske arbejde.

“Vi vil ikke arbejde mod andres udtryk. De forskellige udtryk er en god ting, så længe det arbejder mod racisme”, fortæller Katrine og Thomas uddyber:

“En af de ting, jeg ikke bryder mig om, er når man er meget hurtige til at modarbejde hinanden. Det er ikke nødvendigt, når vi i stedet kan supplere hinanden.”