Omrejsende SIAD-medlemmer i modvind

Omkring juletid annoncerede den racistiske gruppe Stop Islamisering af Danmark (SIAD), at de ville bruge 2015 på at afholde demonstrationer i større danske byer hver anden mandag. De har nu afholdt fem i henholdsvis Haderslev, Esbjerg, Silkeborg, Randers og Skjern. Det går dog ikke helt som gruppen havde håbet.

Ifølge researchkollektivet Redox har den racistiske gruppe nogle steder formået at mobilisere op til en 70-90 stykker. Flere steder har tallet dog været langt lavere, ved de seneste to demonstrationer i Randers og Skjern talte SIADs demonstrationer således ikke mere end de sædvanlige 30-40 deltagere.

Redox betegner fremmødet til SIADs demonstrationer som en relativ succes, vel at mærke hvis det ses i lyset af, at SIAD igennem de sidste 10 år har haft den ene eklatante fiasko efter den anden.

SIAD har igennem årene med jævne mellemrum forsøgt at afholde forskellige typer af demonstrationer, marcher og møder. Alle gange har de enten være nødt til at aflyse eller fremmødet har været så lavt, at det knapt har været til at kende forskel på ’demonstrationen’ og en tilfældig vennegruppe på indkøb.

Størstedelen af deltagerne i alle SIADs jyllandsdemonstrationer har været en omrejsende kernegruppe på omkring 20 medlemmer. I Randers var det for eksempel kun lykkedes at mobilisere et par enkelte lokale, mens alle andre kom udefra.

Stor opbakning til moddemonstrationer

Mens SIAD både har haft svært ved at mobilisere mange deltagere og ved at få opbakning fra lokalbefolkningen, så er begge dele lykkedes for de forskellige arrangører af moddemonstrationer.

“Det var den bredeste folkelige demonstration, jeg længe har oplevet i Syddanmark. Der kom rigtig mange folk, som jeg ikke havde forventet at se”, fortæller Thomas fra gruppen Reaktion, der arrangerede den første moddemonstration i Haderslev, hvor omkring 400 dukkede op.

Hector fra Reaktion supplerer med at fortælle, at selv de Konservative bakkede op om demonstrationen og at der var mange deltagere, der normalt ikke er politiske.

Samme billede har tegnet sig i de øvrige byer. I Randers var demonstrationen præget af, at den løb af stablen den 16. februar, to dage efter skudepisoderne på Krudttønden og ved synagogen i København. Ifølge Gert Madsen fra Randers mod racisme, var arrangørerne bekymrede for, om skyderierne kunne give SIAD vind i sejlene. Det viste sig dog, at det modsatte blev tilfældet og demonstrationen blev gennemført med respekt for de dræbte.

“Vi startede med at holde et minuts stilhed for de dræbte fra weekendens skyderier i København, og flere af talerne kom ind på emnet. Men det blev ikke til en ren mindehøjtidelighed. Fokus var på SIAD og deres menneskesyn. Mange lokale havde udtrykt vrede over, at der kom racister udefra og prøvede at piske en stemning op i byen”, fortæller Gert Madsen.

Ligeledes forløb den seneste mangfoldighedsdemonstration i Skjern i en ’god, rolig og kærlig ånd’ ifølge Johnny Zaar fra Skjern mod racisme. Han beskriver videre, hvordan mange forretningsindehavere kom ud for at deltage i demonstrationen, da den nåede Banegårdspladsen. I Skjern har der været omfattende omtale i det lokale dagblad og avisens dækning har ifølge Johnny Zaar været med til at hindre SIAD i at komme igennem med deres racistiske budskaber.

Uvist om SIAD kommer til København

SIADs jyllandstur er et forsøg på at ride med på PEGIDA-bølgen, hvor det i Tyskland er lykkedes at samle flere tusinder til islamkritiske demonstrationer. Således har SIAD proklameret, at de ved at afholde hyppige demonstrationer i større danske provinsbyer vil mobilisere til en stordemonstration i København senere på året.

Redox vurderer, at der er en sandsynlighed for, at SIAD vil forsøge sig i København, hvis de får en smule held med de mindre demonstrationer. Samtidig er det Redox’s vurdering, at det er begrænset hvor mange der vil dukke op til en sådan demonstration.

“Mange steder på højrefløjen, især blandt de mere ‘seriøse’ aktører omkring Trykkefrihedsselskabet og omegn, der omfatter miljøet omkring Nicolai Sennels fra Pegida-dk, bliver Anders Gravers og SIAD set som en gruppe useriøse landsbytosser, så man skal ikke regne med en organisatorisk opbakning. Derimod er der nok en del af de menige deltagere i Pegida-demonstrationerne i København, der sagtens kunne finde på at deltage i en SIAD-demonstration i København.”

Næste demonstration for mangfoldighed finder sted i Ringkøbing mandag den 16. marts og arrangeres af Vestjylland for frihed og tolerance aka. Moddemonstration i Ringkøbing mod det fremmedfjendske parti SIAD.

Se indkaldelse til demonstrationen her.

Hvis SIAD kommer til en by nær dig og du gerne vil arrangere en demonstration, men ikke ved hvordan, kan du få en drejebog ved at henvende dig til gruppen Reaktion. Her kan du også se et flot kort over de hidtidige demonstrationer.

Se Reaktions facebook-side her.