Uroligheder og protester i Italien efter fascistisk angreb

Lørdag den 24. Januar samledes tusindvis af mennesker i en stor demonstration i den lille Norditalienske by Cremona. De mange demonstranter var samlet for at vise deres sympati med aktivister fra byens venstreorienterede social center Dordoni, der en lille uge inden, blev angebet af en gruppe fascister.

Ifølge italienske antifascister, er der meget, der tyder på, at angrebet var planlagt. De mener, at fascisterne, der hovedsagligt var fra den facistiske gruppe Casa Pound, tilsyneladende udnyttede, at der var samlet fascister fra andre byer i Cremona på grund af en fodboldkamp.

Efter lørdagens solidaritetsdemonstration forsøgte antifascister at nå frem til Casa Pounds kontor i byen. Dette udviklede sig til heftige gadekampe med politiet, der bølgede frem og tilbage i området i mange timer. Politiet brugte stor brutalitet og store mængder tåregas for at forsvare fascisterne fra de mange vrede antifascister.

Fascister slap trods livsfarligt angreb

Angrebet den 18. Januar på Dordoni og de syv eller otte aktivister, der var tilstede i centret blev indledt af en gruppe på 10 fascister, der hurtigt fik forstærkning af en gruppe på omkring 40 fascister.

Under angrebet blev en aktivisterne livsfarligt skadet. Emilio, der er aktivist i social centeret blev slået med en jernstang og efterfølgende sparket i hovedet. Hans tilstand er meget kritisk, og han er lagt i kunstigt koma.

Politiet arresterede en del af fascisterne umiddelbart efter angrebet, men lod dem gå igen kort tid efter. Også aktivisterne fra Dordoni, der blev angrebet blev arresteret af politiet.

Foruden gårsdagens store demonsration og sammenstød med politiet, har angrebet ført til mange antifascistiske manifestationer, der har spredt sig fra Cremona til det øvrige Italien.

Ligeledes bliver solidartitetmanifestationer og erklæringer fra resten af Europa hyppigt delt på sociale medier.