Pegida-demonstrationer mødt af modstand

Mandag aften skulle den danske PEGIDA-bevægelse holde sin første store demonstration. I København dukkede 250 op, mens mindst 500 antiracistiske demonstranter samtidig satte sit præg på byen. Vi bringer her en gennemgang af dagens begivenheder.

København: Ulve i fåreklæder

Dagens største anti-islamiske indslag var i København. Her havde tidligere DF’er Nicolai Sennels indkaldt til demonstration mod fundamentalistisk islam, koncept og navn kopieret fra den tyske PEGIDA-bevægelse. Med over 300 tilmeldte på Facebook op til demonstrationen var der god grund til at arrangere end antiracistisk moddemonstration, hvilket relativt nyopstartede Revolutionære Antifascister (RA) kastede sig over.

Kl. 17:00 mødte et par hundrede antiracister derfor op på Sankt Hans Torv, hvorfra moddemonstrationen ville gå til Dronning Louises Bro. På forhånd havde politiet nægtet at lade antiracisterne komme nær PEGIDA-demoen. En Københavnsk klassiker opstod derfor, da antiracister forsøgte at krydse broen. Her blokerede politiet nemlig for al overgang.

Se ”Politiet blokerede for antifascister” hos Ekstra Bladet

I mellemtiden var moddemonstrationen vokset til omkring 500 deltagere. Da RA planmæssigt opløste demonstrationen lidt før kl. 18, forsøgte mange sig med at komme tæt på Statens Museum for Kunst, SMK. Her var PEGIDA-demonstrationen sat til at starter kl. 18:00.

Fra 17-tiden og frem var den lille plads foran SMK pakket med dialogpoliti, vogne og presse. En lille skare PEGIDA-demonstranter var mødt tidligt op, men voksede hurtigt. Fakler blev tændt, og der blev holdt taler. Selvom der aldrig blev sagt noget eksplicit racistisk, var der ingen tvivl om, hvad deltagerne mente: Islam som religion er i sig selv et problem.

Se interview med Nicolai Sennels hos Politiken.

Demonstrationen var på forhånd vinklet som en anti-fundamentalistisk, men overraskende nok også en antiracistisk demonstration. Det billede forsøgte deltagerne at gøre meget tydeligt, trods det tydeligvis var meget påtaget. Det afholdt heller ikke 25-30 organiserede fascister i at dukke op, og der skulle ikke et trænet øje til at se, hvem der var de mest radikale på pladsen.

Se billede af kendte deltagere fra det yderste højre hos Researchkollektivet Redox.

PEGIDA-demonstrationen gik efter talerne i raskt tempo til Den Lille Havfrue. Grupper af antiracister formåede at trænge sig frem til demonstrationen, hvor de råbte kampråb. Hver gang var politiet over dem, og fik fjernet al form for protest.

Efter et kort ophold med fællessang, og et enkelt tilfælde af håndgemæng da en antiracist råbte op, gik PEGIDA-demonstrationen tilbage, i hurtigt tempo. Undervejs fik en gruppe cyklende antiracister halet sig ind på demonstrationen, og gjorde deres mening til kende. Mest opsigtsvækkende var da en gruppe på omkring 15 antiracister fik placeret sig på en bro, hvorfra de råbte slagord og mildest talt overdøvede den noget stille PEGIDA-demo.

Fremme ved SMK gik demonstranterne hurtigt hver til sit, mens politiet holdt alle der mindede om antiracister væk fra området. Enkelte blev kropsvisiteret, men ved PA’s redaktions afslutning er der stadig ikke meldt om anholdte.

Esbjerg og Aarhus: Antiracister overskyggede højreorienterede mini-demoer

Imens København må betegnes som en delvis succes for PEGIDA-bevægelsen, kan det samme ikke siges om Aarhus. Ifølge lokale medier dukkede kun 30 anti-islamister op, og afholdt en noget sørgelig demonstration uden ”hverken bannere, megafoner eller fædrelandssange. Demonstranterne havde end ikke medbragt kaffe.”

Mindst et par hundrede antiracister holdt samtidig en mod-demonstration foran Aarhus Rådhus, hvor der var olietønder, et par øl og god stemning ad libitum.

I Esbjerg deltog ifølge Jyske Vestkysten hundrede anti-islamister i SIAD’s hastigt arrangerede demonstration, mens op mod 400 mod-demonstranter var dukket op for at protestere.

Der er ikke meldinger om hverken sammenstød eller anholdelser til nogen af de to jyske demonstrationer.

Videre læsning

Find baggrundsartikler hos Information og Berlingske.