Tyske myndigheder genåbner sag om terrorangrebet i München

Terrorangrebet på oktoberfesten i München i 1980 var den største terroraktion begået af højrefløjen i Tyskland siden den 2. Verdenskrig.

Bomben, der udover at dræbe den formodede hovedgerningsmand, den højreorienterede Gundolf Köhler, dræbte også 12 andre mennesker og sårede over 200 andre, hvoraf mange livstruende.

Myndighedernes efterforskning har, indtil nu, hovdesageligt drejet sig om Gundolf Köhler, som politiet mente var en såkaldt ‘lone wolf’, en terrorist, der arbejder alene.

Sagen, der har været lukket i 32 år og betegnet som opklaret, er dog nu blevet genåbnet efter blandt andet advokaten Werner Dietrichs vedholdende arbejde og fremlæggelse af nye beviser.

Mangelfuld og kritisabel efterforskning

Kritikken af myndighedernes mangelfulde efterforskning har været konstant og gennemgående siden angrebet. Den er kommet fra overlevende ofre, pårørende, venstreorienterede politikere, journalister, vidner der ikke følte, de blev taget alvorligt, antifascistiske aktivister og advokater, der har fulgt sagen på forskellig vis.

Af mange omgange har forskellige folk og grupper forsøgt at få genåbnet sagen, fordi nye spor af mulige medgerningsmænd eller oversete vidneforklaringer er dukket op. Samtlige gange er de blevet mødt af afvisende myndigheder.

Advokaten Werner Dietrich har været en af de mest ihærdige forkæmpere for genåbningen af sagen. En kvindes telefonopkald vendte heldet for ham. Kvinden ringede i september i år til advokaten og fortalte ham, at hun havde nye detaljer, som hun mente kunne være vigtige for sagen.

I 1980 arbejde kvinden med at undervise på et hjem for tyskere, der var blevet fordrevet fra Silesia (et område der i dag er en del af det nuværende Tjekkiet og Polen red.) efter verdenskrigene. En del af beboerne på hjemmet var højreorienterede.

New York Times dækning af historien her.

Tidlig om morgenen, dagen efter bombeangrebet, fandt kvinden nogen flyers på hjemmet, hvori der stod, at det var Gundolf Köhler, der havde placeret bomben. Flyerne hyldede ham desuden som en højreorienteret helt. Hvis kvindens oplysninger står til troende, så kendte andre end Gundolf Köhler altså til planerne om bombningen af oktoberfesten inden det skete. Dermed falder hele politiets teori om den ensomme ‘lone wolf’ til jorden.
Kvinden fortalte også Dietrich, at hun allerede havde meldt sig til politiet med sin historie dengang i 1980.Dengang havde de blot registreret hendes navn og adresse og spurgt hende, om hun var kommet til skade eller blevet truet. De kontaktede hende aldrig igen.
Efter Werner Dietrich fremlagde kvindens vidneforklaring for anklagemyndigheden i München og myndighederne selv afhørte kvinden, valgte de i midten af december at genåbne sagen, der ifølge tysk lov ikke er forældet.

Nynazistisk paramilitær

Den formodede gerningsmand, Gundolf Köhler var en 21-årig, højreorienteret geologi-studerende, der var aktiv i den højreorienterede studentergruppe Hochschulring Tübinger Studenten, der var berygtet for voldelige overfald på venstreorienterede og minoriteter.

Der Spiegel artikel om Gundolf Köhler og sagen.

Han var også medlem af den nynazistiske, paramilitære gruppe Wehrsportgrupper Hoffman (Hoffman Forsvarssportsgrupper). Wehrsportgrupper Hoffman blev i januar 1980 forbudt og forsøgt opløst af de tyske myndigheder, efter at politiet under en ransagning beslaglagde store mængder uniformer, våben og sprængstoffer, som gruppen var i besiddelse af.
Flere ting har tydet på, at Gundolf Köhler ikke var alene om terrorangrebet på Oktoberfesten.

Vidner så Köhler diskutere med to mænd i grønne frakker umiddelbart før bomben blev placeret og detoneret. Flere vidner beskrev også, at Köhler udover røret (bomben) også havde en lille kuffert med sig, en kuffert flere vidner var sikre på stod lige ved siden af skraldespanden efter eksplosionen, men denne kuffert fandt politiet aldrig noget spor af.

Et kvindeligt vidne beskrev, hvordan hun lige efter eksplosionen så to unge mænd stå ved siden af Gundolf Köhlers lig. Den ene af dem gestikulerede vildt og råbte; »Jeg ville ikke det her! Det er ikke min fejl! Bare dræb mig!«. Disse to mænd fandt politiet heller aldrig frem til.

Lederen af Wehrsportgrupper Hoffman, Karl-Heinz Hoffman blev anholdt af politiet sammen med fem andre fra den ny-nazistiske gruppe i forbindelser med opklaringen, de blev dog alle løsladt igen uden at blive sigtet for noget.

Karl-Heinz Hoffman har senere udtalt, at han var sikker på, at bomben blev fjernstyret, og at den blev detoneret af andre end Gundolf Köhler selv. Ifølge Hoffman detonerede ‘bagmændene’ bomben inden Gundolf Köhler kunne nå væk for at mistænkeliggøre Wehrsportgrupper Hoffman.

Italiensk forbindelse?

Et par uger før oktoberfestbomben dræbte den fascistiske, italienske terrorgruppe, Ordine Nuovo, 85 mennesker og sårede over 200 i bombeangrebet på banegården i Bologna.

Efter oktoberfestbomben blev aviser i München ringet op af nogen, der hævdede, at de var højreorienterede fra Bologna, og at de tog ansvar for bomben. Dette spor fulgte de tyske myndigheder ifølge mange kritikere heller aldrig ordenligt op på.
Der er flere andre eksempler på udeladelser og fejl i det oprindelige efterforskningsarbejdet, som vi ikke har medtaget i artiklen men læs videre her og her.