Putin henter støtte og magt hos europæiske højrepopulister

En lang række højrepopulistiske partier i Europa er kommet tættere på Ruslands leder Vladimir Putin.

Franske Front National (FN), Tyske Alternative Für Deutschland, Det østrigske frihedspartiet FPÖ, italienske Lega Nord, og britiske UK indendence Party (Ukip) er nogle af de partier, der alle sammen stødt og roligt er rykket tættere på Ruslands konservative og autoritære leder Vladimir Putin og hans regime.
Det kommer både til udtryk gennem økonomisk støtte fra Putin til partierne og i offentlige støtterklæringer den anden vej.

I slutningen af november kom det frem i internationale medier, at den russisk-tjekkisk bank First Czech Russian Bank (FCRB), der har tætte forbindelser til Putin havde givet et lån på 9 millioner euro (knap 67 millioner danske kr.) til det franske, højrepopulistiske parti, Front National.

Næsten samtidig rapporterede den tyske tabloid-avis Bild om et strategipapir med titlen “Putin: den nye leder af international konservatisme”, udviklet af et Moskva-baseret kommunikations og strategi-bureau. I strategipapiret opridser bureauet, hvordan den russiske leder kan få større politisk indflydelse i EU, gennem den yderste højrefløj i lande som Tyskland .

I strategipapiret peges der på, at Putin kan vinde politisk støtte hos det højrepopulistiske tyske parti Alternative Für Deutschland (AfD) ved give partiet økonomisk støtte. Der er tilmed helt konkrete anvisninger på, hvordan man kan fylde pengene i AfD’s partikasse. De strategiske rådgivere foreslår, at man kan sælge guld til AfD under kursen, altså et med tab, som AfD dermed vil tjene, eller at man alternativt kan sælge guld med AfD som et mellemled der får honorar for salget.

Siden oktober har AfD ifølge webmediet The Local’s tyske udgave solgt guld for over 2 millioner euro.

En allieret i kampen mod islamisk stat

Både Front National og AfD har længe og vedholdent kritiseret EU’s politiske kurs overfor Putin-styret i Rusland. Især de sanktioner af Rusland som EU og USA har indført på grund af Krim-krisen kritiserer Front National (FN) og AfD i skarpe vendinger. FN’s leder Marine Le Pen, roser også Putin og Ruslands rolle i verden, hver gang hun får chancen for det. Og denne ros og beundring er hun langt fra ene om.

Ukip’s leder Nigel Farage tager skridtet videre end Marine Le Pen. Nigel Farage hvis parti stormede frem ved forårets EU-parlamentsvalg siger ligeud, at Putin er den politiske leder, han ser mest op til. Nigel Farage mener, at EU skal droppe konflikten med Rusland over Ukraine og i stedet arbejde på at få gjort Rusland til en tæt allieret i kampen mod ISIS og islamisme i det hele taget.

Om Nigel Farage og Ukip har fået nogen økonomisk støtte fra Putin-regimet er der endnu ingen beviser for, eller noget der tyder på. Ligesom der endnu heller ikke er noget, der tyder på økonomisk støtte i Lega Nord eller FPÖ’s tilfælde. Repræsentanter for alle tre partier har til gengæld, helt ligseom Front National, holdt både officielle og hemmelige møder med personer i og tæt på Putin-regimet om deres politiske udfordringer og om muligt samarbejde.

Ideologiske fællestræk

Udover den økonomiske støtte på et to-cifret millionbeløb, er der også andre grunde for de europæiske højrepopulister til at støtte Putin.

Ideologisk er det populistiske højre langt henad vejen sympatisk stillet overfor, eller på linje med, Putin’s national-konservative projekt.

Et projekt, hvor magten ligger hos en stærk, autoritær leder og hvor modstand mod indvandring og had mod minoriteter, såsom homoseksuelle og muslimer er centralt, og hvor nationen er hævet over enhver tvivl og over internationale organisationer såsom EU og FN.

Derudover giver samarbejdet og parløbet med Putin-regimet også højrepopulisterne muligheden for at vise befolkningerne i de respektive lande, at de har internationalt format, og at de bliver taget alvorligt af en storpolitisk spiller som Rusland .

Putin vil støtte EU-magtens fjender

For Putin og regimet i Moskva har parløbet med højrepopulisterne og de mange milioner euro de hælder i deres pengekasser også nogle helt klare strategiske formål.

Regimet i Rusland ser højrepopulisterne som en mulighed for, på den helt korte bane, at købe sig til lidt indflydelse på EU’s politik og samtidig støtte de kræfter i EU, der ligner dem selv mest ideologisk .

Samarbejdet er også en mulighed for Putin til, i hvert fald symbolsk, at bryde den isolation som USA og EU prøver at holde Rusland i på grund af blandt andet konflikten i Ukraine.

Støtten til højrepopulisterne i EU er dog på lidt længere sigt nok mest af alt en skjult trussel til de partier, der sidder med magten i EU lige nu, om ikke at genere Putin-regimets interesser, eller som Jean-Yves Camus, fra tænketanken IRIS formulerer det til webmediet The Local’s tyske udgave:

»Det drejer sig om, at Rusland eller Putin prøver at sige til regeringerne i EU `pas på med jeres positioner i forhold til Rusland, for hvis I ikke støtter os, så støtter vi partier der er en trussel mod jer.«

Læs mere her hos The Indendent og The Local og Information.