Polske nationalister tager afstand for at få stemmer

Ligesom tidligere år var der flere tusinde voldelige nationalistiske hooligans til stede, da polske fascister gennemførte den såkaldte ‘Uafhængighedsmarch’ i tirsdags. De kom i kamp med politiet og 276 blev anholdt.

‘Uafhængighedsmarcherne’ har spillet en nøglerolle i mobiliseringen til den fascistiske bevægelse i Polen og marcherne har desuden været med til at samle forskellige nationalistiske grupper. Det udmøntede sig sidste år i stiftelsen af Ruch Narodowy (RN – National Bevægelse).

Den nye parlamentariske satsning lader til at så splid i bevægelsen. Lederen af RN, Krzysztof Boask, tog i modsætning til tidligere år afstand til hooligansene og udtalte til journalistkollektivet Ruom, at det var ikke til at vide, hvem disse folk var. Ligeledes udtalte han til den polske radios nyhedsbureau, at hooligansene ikke var en del af demonstrationen, til trods for at netop det fascistiske hooligan-miljø har været en vigtig faktor i dannelsen af RN.

Optøjer kan få indflydelse på lokalvalg

Den parlamentariske tops afstandtagen til deres med-nationalister bør ses i sammenhæng med de polske lokalvalg, der bliver gennemført i dag.

Både RN og det populistiske parti Kongres Nowej Prawicy (KNP – kongressen af det nye højre) satser stort på lokalvalgene, hvor der skal vælges lidt over 47 000 lokalpolitikere, herunder omkring 2700 borgmestre.

Størstedelen af de mere moderate konservative grupper har også taget stærkt afstand til begivenhederne ved marchen, heriblandt Prawo i Sprawiedliwość (PiS – Ret og retfærdighed), der er en mulig samarbejdspartner for RN, hvis de bliver valgt ind.

Begivenhederne kan få en negativ indflydelse på valgene for RN, da volden i medierne er vist som hooliganisme organiseret af RN. De har dog fortsat støtte fra det ultrakatolske mediekonglomerat TV Trwam og Radio Maryja, der har stor indflydelse på den offentlige meningsdannelse.