Naziaktiviteter optrappes i Berlin

Mandag den 3. november lykkedes det omkring 150 nazister at marchere uforstyrret gennem bydelen Marzahn. Blandt deltagerne var både nazister fra NPD, frie kammeratskabsgrupper (små selvstyrende voldsparate fascistiske grupper) og det nynazistiske parti Die Rechte. Demonstrationen vendte sig imod beslutningen om at opføre et midlertidigt asylcenter i området. Asylcenteret skal huse flygtninge i dertil opsatte containere, indtil en anden løsning findes.

Med paroler som ”Tyskland for tyskere – Udlændinge ud”, ”Marzahn forbliver tysk” og ”Rudolf Hess” marcherede nazisterne gennem Marzahns gader, mens der blev vinket og smilet fra altanerne i området.

Nazister markerer krystalnatten

I ugen op til 9. november gik der forskellige rygter om, at Hooligans Gegen Salafisten (HoGeSa), ville demonstrere i Berlin på dagen for krystalnatten.

Rygterne blev først afkræftet hvorefter de igen blev bekræftet i fredags. En demonstration under parolen ”Das deutsche Volk wehrt sich” (Det tyske folk forsvarer sig) poppede pludselig op på Facebook, indkaldt af Steven K., som er hooligan, selvudnævnt nationalist, NPD-sympatisør og som har billeder på Facebook, hvor han står på Alexanderplatz og heiler. Demonstrationen blev derfor afkræftet som værende en officiel HoGeSa-demonstration, men som en demonstration der stadig har samme målgruppe af højreorienterede hooligans.

Men søndag formiddag, 76 år siden Krystalnatten og 25 år siden Berlinmurens fald, kan skrives ind i de berlinske nazisters kalender, som endnu en dag, hvor antifascister forhindrede dem i at marchere.

Søndag kl 9 om morgenen trak Steven K. sin demonstrationsanmeldelse tilbage. Demonstrationen blev derved, få timer inden den skulle starte, aflyst. Arrangørerne af den planlagte antifascistiske moddemonstration valgte at opretholde demonstrationen, hvilket viste sig at være en god idé.

20-30 nazister, deriblandt formanden for NPD-Berlin Sebastian Schmidtke, og et par andre højtstående nazister, dukkede nemlig pludselig op på stationen på Alexanderplatz. Moddemonstrationen forsøgte at blokere udgangen fra stationen, og efter et mindre sammenstød, valgte politiet at sende nazisterne tilbage på toget mod Lichtenberg, hvor de kom fra. Se video af moddemonstrationen og sammenstødet her.

500 nazister og bekymrede borgere

I mandags den 10. november, kulminerede de nazistiske markeringer med en kæmpe spontan indkaldt demonstration i Marzahn. Marzahn ligger op ad bydelen Hellersdorf, der i længere tid har kæmpet med en opblomstring af nazistisk aktivitet siden opførelsen af et andet asylcenter (LINK). I Hellersdorf var de nazistiske og racistiske aktiviteter anført af gruppen ”Borgerinitiativet Hellersdorf”. De sidste ugers demonstrationer i Marzahn er blevet indkaldt under det lignende initiativ ”Borgerbevægelsen Marzahn”. Demonstrationen talte op i mod 500 deltagere, cirka dobbelt så mange som hos moddemonstrationen, der af politiet blev forbudt at gå, men i stedet trængt ind på en parkeringsplads og omkranset af politi.

På lørdag forsøger HoGeSa sig med en demonstration i Hannover. Efter både at have indkaldt til en demonstration i Berlin og i Hamburg samme dag har de i stedet valgt at holde en enkelt i Hannover. Politiet har forbudt demonstrationen, men det er endnu uklart, hvorvidt at forbuddet kommer til at gælde. Om ikke andet bliver der stadig mobiliseret stort i det nazistiske hooliganmiljø.

Derfor forventes antifascister fra hele Tyskland at deltage i moddemonstrationen i Hannover.

Den 22. november er det ”Borgerinitiativet Hellersdorfs” tur til at indkalde til endnu en demonstration mod containerasyllejren. Deres beundring af HoGeSa er ikke til at tage fejl af, da indkaldelsen lyder ”Gemeinsam sind wir stark” (sammen er vi stærke), præcis som HoGeSa’s demo-indkaldelse til på lørdag i Hannover.