Hooligans og nazister hånd i hånd

Demonstrationen var anmeldt af en aktivist fra den ekstreme højrefløjsgruppe PRO NRW. Demonstrationen var organiseret af Hooligans gegen Salafisten (HoGeSa), som også stod for mobiliseringen til demonstrationen. HoGeSa er en gruppe hooligans, som er organiseret på tværs af de tyske fodboldklubber. Grupper af hooligans, som ellers er ærkefjender, har slået sig sammen for at ”forsvare Tyskland mod salafisterne”.

Demonstrationen samlede over 4000 hooligans og nazister. Demonstranternes nationalistiske og nazistiske sindelag sås tydeligt: Anmelderen kom fra PRO NRW, mens deltagerne var fra NPD, Blood & Honour, Freie Kameradschaften. En af deltagerne var den kendte nazist Siegfried Borchardt (“SS-Siggi“). Han har siden starten af 90’erne været et ikon blandt tyske nynazister og på Dortmunds hooligangscene. Under demonstrationen blev der råbt nazistiske paroler, og der så t’shirts og flag med nazistiske symboler. Både under og efter demonstrationen blev mennesker, der tilsyneladende var udlændinge, venstreorienterede eller begge dele, overfaldet. Politiet mistede til dels kontrollen over demonstrationen, og hooligans og nazister kastede med romerlys, flasker, cykler og andet kasteskyts. Politiet brugte vandkanoner for at opløse demonstrationen.

Se indslag på tysk TV om demonstrationen her

Artikel og video på Der Spiegel

Artikel på Revolution News

Gruppen bag demonstrationen: HoGeSa

HoGeSa blev dannet i maj 2014, men deres rødder går tilbage til februar 2014 og Facebook-gruppen ”Weil Deutsche sich’s noch trau’n!” (Fordi tyskere stadigvæk tør). Facebook-gruppen blev nedlagt allerede i april 2014. I den lukkede Facebook-gruppe befandt sig ca. 350 hooligans og nynazister. Initiativtageren var en hooligan fra Borussia Mönchengladbach, som forklarede, at gruppens formål var et forsøg på at samle hooligans på tværs af klubber, men forenet i kampen for Tyskland. Allerede i Facebook-gruppen var forbindelserne til den nynazistiske bevægelse tydelige. For eksempel var Christian Hehl med i Facebook-gruppen. Han sidder i byrådet i Mannheim for NPD og er en kendt hooligan og anti-antifa-aktivist. Facebook-gruppen forsøgte sig to gange med at mobilisere mod salafisterne, men fik kun 100 mennesker på gaden. HoGeSa havde derimod held med deres mobilisering i weekenden. Særligt interessant er det store antal gamle nynazister og hooligans, som HoGeSa har fået mobiliseret, efter at de en årrække har været væk fra den nynazistiske bevægelse, bl.a. for at stifte familier.

GnuHonntes – HoGeSas støtte

GnuHonntes er et hooligan-netværk, som blev dannet i 2012. De har ca. 300 medlemmer og er også organiseret på tværs af klubberne. GnuHonntes erklærer sig for upolitiske, men mindst ti af deres medlemmer var en del af Facebook-gruppen ”Weil Deutsche sich’s noch trau’n!”. Også hos GnuHonntes er der forbindelser til det ekstreme højre i Tyskland. GnuHonntes bliver set som det netværk, HoGeSa støtter sig op ad. De bruges til at mobilisere hooligans i hele Tyskland og nabolandene.

Medier og politikernes reaktion

Medier og politikere har efter weekenden virket overraskede over antallet af hooligans på gaden, deres voldsberedthed og forbindelserne til højrefløjen, men det i sig selv er ikke nyt. Det har antifascister påvist i mange år. Det nye er, at hooligans organiserer sig på tværs af klubberne og ikke bare tager politik ind på stadioner, men også samler sig til politiske manifestationer i den størrelsesorden, som vi så i Köln i weekenden. Det ville være en fejl at konkludere, at alle hooligans er nazister eller nationalistiske, men det er bekymrende at se, at ingen hooligangrupper har taget afstand fra de nazistiske og nationalistiske hooligans efter weekenden. Det bliver interessant at se, hvor meget HoGeSa på sigt vil påvirke andre fodboldgrupper. Weekendens store demonstration udspringer af flere års ”succes” på de tyske stadioner, hvor stadigt flere nationalistiske hooligans er kommet til. Det er fx sket i klubberne Kaiserslautern, Duisburg, Karlsruhe, Mannheim, Aachen og Braunschweig, hvor højreorienterede hooligans har banket venstreorienterede fodboldsfans. I Braunschweig ved man som kendt venstreorienteret, at man ikke skal gå til fodbold på stadion.

Ny demonstration på vej

HoGeSa er netop gået i gang med at mobilisere til en demonstration i Hamborg den 15. november. Demonstrationen er ligesom den i Köln anmeldt af en enkeltperson, og parolen lyder ”Europa mod den islamiske terror”. Demonstrationen starter på Hamburg Sternschanze, som svarer til Blågårds Plads.

Læs mere om de tyske højreradikale hooligans i det nye nummer af Antifascistisches Infoblatt