Dan Park – forfulgt kunstner eller aktiv nazist?

I de seneste ugers mediedækning har Dan Parks nære forbindelser til voldsberedte nynazister været totalt fraværende i den offentlige debat. Her får du historien om Dan Parks naziaktiviteter.

I antifascistiske kredse har Dan Park været et kendt navn i en årrække. Ikke på grund af sin ‘kunst’, men på grund af sine aktiviteter i nazikredse.

Allerede i 2011 deltog han i et nazistisk møde i den lille skånske by Kävlinge. Her var to internationale navne på den højreradikale scene, Kevin MacDonald og Tom Sunic, inviteret til at holde foredrag. Det skete på en rundtur i Sverige, der blev opreklameret af den nazistiske netavis Realisten. Før besøget i Sverige talte Kevin MacDonald på et møde i Nordjylland arrangeret af holocaustbenægterne Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning. Macdonald blev blandt andet fotograferet sammen med Daniel Carlsen og den svenske topnazist Björn Björkqvist. Både MacDonald og Tom Sunic tilhører en kreds af internationale teoretikere, hvis værker promoveres i hele den vestlige nazibevægelse.

På sin blog fortæller Dan Park om, at han deltog i mødet. Han fortalte også, hvordan han på vej hjem satte klistermærker op for den nazistiske organisation Nordisk Ungdom. Nordisk Ungdom blev dannet i 2009 af tidligere medlemmer af Nationaldemokratisk Ungdom og samlede blandt andet en række nazistiske skinheads.

Mødet i Kävlinge var ikke Dan Parks eneste med den nazistiske bevægelse i Sverige. To år senere, i september 2013, deltog han i Svenskarnas Partis demonstration igennem Stockholm. Marchen markerede starten på Svenskarnas Partis ét år lange valgkamp. Svenskarnas Parti hed tidligere Nationalsocialistisk Front og er i dag den største og samlende organisation i den nazistiske bevægelse.

Trods ovenstående fakta er Dan Park – endnu – stadig en forfulgt og censureret provokunstner i den danske offentligheds øjne.