NPD ryger ud af delstatsparlamentet Sachsen

Ved delstatsvalget i den østlige tyske delstat Sachsen søndag den 31. august fik det nationalsocialistiske parti NPD “kun” 4.95 % af stemmerne og klarede lige akkurat ikke spærregrænsen på 5%. Partiet gik således en smule tilbage i en delstat, som traditionelt er et partiets vigtigste områder. Til gengæld strøg det højrepopulistiske og EU-skeptiske parti AfD (Alternative Für Deutchland) ind med 9.7% af stemmerne.

Valgets vinder blev det konservative CDU, der fik 39.4% af stemmerne. CDU har efterfølgende sagt, at de ikke ønsker at samarbejde med AfD, og lægger op til enten at gå i koalition med, eller i det mindste, at samarbejde tæt med socialdemokraterne, som fik 12.4% af vælgernes krydser.

At NPD ryger ud af delstatparlamentet er vigtigt, både fordi de mister en vigtig politisk platform for spredningen af deres nationalsocialistiske ideologi, og fordi det medfører en reduktion af de midler, partiet modtager i partistøtte.

Delstatsvalget søndag var det første af tre inden for 14 dage i det tidligere Østtyskland. Vælgerne i Brandenburg og Thüringen, hvor NPD også står relativt stærkt, skal således også snart til valg.

NPD har de sidste år været plaget af interne magtkampe og en endeløs række af skandaler. Desuden har afsløringerne af NSU og nazi-terrorcellens links til NPD nok også skadet partiet.

Det venstreorienterede parti, Die Linke, blev det andet største parti i Sachsen med 18.9 %.