Massiv antifascistisk indsats forsinkede nazimarch

I går afsluttede Svenskarnas Parti sin turné i Sverige med en demonstration igennem det centrale Stockholm. Marchen blev forsinket i flere timer og kunne kun gennemføres på grund af en massiv politiindsats.

Antallet af demonstranter er vurderet til mellem 10.000 og 14.000 og hele området omkring Kungsträdgården og resten af Stockholms indre by var dagen igennem domineret af tilstedeværelsen af antifascister og politi.

Nazisterne, der ankom samlet med politieskorte, talte mellem 100 og 150 ifølge aktivister, der observerede deres march. Marchen, der skulle være begyndt lidt over to, kom først afsted ved 16.15-tiden, hvilket blandt andet skyldes, at antifascister var kravlet op på taget af den nærliggende opera-bygning, samt at der i Kungsträdgården, der ligger op af nazisternes rute, var et tungt tryk på politiet.

Da nazierne endelig begyndte at røre på sig opstod der en del uroligheder i den antifascistiske demonstration, da en gruppe på et par hundrede antifascister forsøgte at forcere politiets kravallstaket, en slags koncerthegn, der bruges til at holde menneskemængder afskærmet. I fem-ti minutter bølgede reelle gadekampe på torvet, da politiets brutale civilbetjente gik til angreb, bakket op af maskerede kampklædte betjente. Folk kastede hvad de kunne finde på gaden, men blev trængt tilbage over torvet, mens politiet slog løs på alle de passerede.

Det betød, at nazisterne kunne marchere de 8-900 meter fra Gustav Adolfs torg til Skeppsholmen. Da de skulle gå tilbage var uroen ophørt, og antifascister stod langs politiets afspærringer og råbte af dem, mens bragene fra kanonslag rungede mellem de høje bygninger. Da Svenskarnas Parti, der havde selskab af Daniel Carlsen, nåede tilbage til Gustav Adolfs torg forsøgte antifascister at trænge frem fra en række mindre sidegader, men kombinationen af heste, hunde, taktisk kørsel med transitter og en gruppe på cirka tredive voldskåde civilbetjente fra Kilo-enheden betød, at antifascisterne blev holdt i skak. Nazisterne kunne således frit gå til Gamla Stan, hvorefter de fleste efter et togskifte på Södermalm forlod byen.

Fra Danmark var 50-60 antifascister afsted. Du kan læse om politiets hårde linie overfor ‘de danske streetfighters’ i denne blogpost.

Se fotos på twitter.