Interview: Tag med til Stockholm og stop Svenskarnas Parti

PA: Hvad er det der sker i Stockholm på lørdag?

Sille: På lørdag afslutter Svenskarnes Parti (SvP) deres landsdækkende valg-turné med en demonstration i Stockholm. I løbet af ugen har de afholdt valgmøder rundt omkring i hele Sverige. Der er parlamentsvalg i Sverige den 14. september. Svenske antifascister mobiliserer til en moddemonstration der i øjeblikket har omkring 10.000 tilmeldte på Facebook.

PA: Hvad skal der ske deroppe?

Sille: Den antifascistiske protest starter klokken 13.00 på Kungsträdgården, som er en stor plads der ligger små 300 meter fra Gustav Adolfs Torg, hvor den nazistiske demonstration starter klokken 14.00. Arrangørerne af den antifascistiske mobilisering lægger op til, at det er op til folk selv, om de vil blive på pladsen eller bevæge sig hen i mod nazisterne, ved enten Gustav Adolfs Torg eller langs den rute, som nazisterne har tænkt sig at gå.

PA: Hvad er det for en tur AFA inviterer til?

Sille: Vi tager bussen derop så vi har mulighed for, at være med til protesterne. Vi sørger for informationer om hvad der skal ske, morgenmad og godt humør. Vi vil gerne sørge for at så mange som muligt kan tage med, på en måde hvor det er muligt at være med på egne præmisser og uden at det koster en formue. Derfor koster det kun 100 kroner at tage med.

PA: Hvorfor er turen vigtig?

Sille: Vi tager til Stockholm for at støtte op om vores kammerater, og så selvfølgelig fordi vi som antifascister bliver nødt til at reagere når nazistiske grupperinger som Svenskarnas Parti får vind i sejlene.

PA: Kan du fortælle lidt om Svenskarnas Parti?

Sille: SvP er den svenske pendant til Danskernes Parti. I 2008 skiftede de navn fra at havde heddet Nationalsocialistisk Front, til det noget mere neutrale Svenskarnas Parti. Strategien er klassisk nynazistisk, hvor man forsøger at pakke organisationen eller partiet ind i pænere floskler, jakkesæt og vandkæmmet hår, uden at forandre den nationalsocialistiske ideologi.

SvP stiller op til det svenske parlamentsvalg den 14. september og samarbejder for øvrigt tæt med Danskernes Parti, der også sender deres leder Daniel Carlsen til demonstrationen på lørdag.

Det er SvP-medlemmer der er sigtet og eftersøgt for mordforsøget på vores kammerater i Malmö i marts.

PA: Kan man ikke bare ignorere dem? De er jo ikke så mange. I Malmö i lørdags var de jo kun en håndfuld.

Sille: Argumentet om at man skal tie nazisterne ihjel, er et argument der kun kan tages i brug, hvis man har et valg. Vi er mange der ifølge fascismen og Svenskarnas Partis ideologi skal udryddes og slås ihjel i kraft af vores seksualitet, nationalitet, politiske overbevisning eller udseende. Vi har ikke det valg at satse på at det hjælper at ignorere dem, for det er os der i skudlinjen når nazisterne føler sig stærke. Det så vi i Malmö 8. marts, i Kärrtorp i december, det ser vi i Ukraine, Rusland, Tyskland og mange andre steder.

Vi er nødt til at tage nazister som SvP alvorligt. De er voldelige fascister der, hvis de får plads, ikke vil tøve et sekund med at slå uskyldige mennesker ihjel. Derfor tør jeg ikke tage chancen og blive hjemme, og give nazisterne ro til at opbygge deres strukturer og vokse sig stærkere. Jeg vil ikke overlade mig selv, mine venner og alle andre som SvP og deres medsammensvorne afskyr, til at vente på hvad der kan ske, hvis vi ikke reagerer når de viser sig.

PA: Hvorfor skal man rejse 600 km. for en demonstration?

Sille: Ja, Stockholm er jo ret langt væk, så det kommer til at tage lidt tid at køre derop. Men vores stockholmske kammerater har haft travlt den seneste tid, hvor de både har oplevet fascistiske overgreb og massiv politisk repression fra politiet og staten, så vi vil gerne give dem den hjælp vi kan give på lørdag.

PA: Hvordan har tidligere ture til Stockholm været?

Sille: AFA har arrangeret busture til Stockholm i mange år, da nordens største nazimarch årligt fandt sted i december i forstaden Salem. Mange af de første ture var nogle hårde ture, både fordi det altid var i december og skide koldt, og så fordi Salem var et svært sted at demonstrere, da den lille forstad var svær at mobilisere til, så den antifascistiske modstand var ikke så stor som man kunne håbe. Dette vendte heldigvis i 2011 og 2012. I 2011 tog vi bussen op til ”det falske Salem”, som var nazisternes sidste forsøg på at holde deres salemmarch i live, på trods af at deltagerantallet var skrumpet betydeligt. De ville demonstrere i centrum af Stockholm hvilket gjorde det en del nemmere for den antifascistiske moddemonstration. Ligesom modstanden mod English Defence League i august 2012, blev den antifascistiske modstand mod det falske Salem en kæmpe succes, og fascisterne droppede derefter Salem komplet.

I år er mobiliseringen endnu større, og i skrivende stund er der over 10.000 attending på facebook til moddemonstrationen. Samtidig ser det ud til at vejret bliver godt og vi kommer til at befinde os i det centrale Stockholm. Det er gode forudsætninger for en stærk antifascistisk indsats.

PA: Hvordan kommer man med?

Sille: Hvis du gerne vil melde dig til turen, kan du købe billet gennem Revoshop. Det koster 100 kr.

Køb billet her

Ellers kan du betale kontant til det infomøde der bliver holdt om turen i aften kl. 18.00 i Bumzen i Baldersgade på Nørrebro.

PA: Hvad skal man huske, hvis man skal med?

Sille: Husk at tage snacks med til bussen, drikkevarer, dit pas og sygesikring og så selvfølgelig svenske kroner.

Tags: