1000 antifascister demonstrerede mod Svenskarnas Parti i Malmö

Limhamn, en lille bydel i Malmö, stod i dag på den anden ende. Antifascister fra hele Sydsverige var mødt op i det velfriserede villakvarter for at protestere mod det nynazistiske Svenskarnas Parti (SvP), der går til valg 14. september.

I forbindelse med valget har SvP valgt at afholde en valgturné i forbindelse med kommunalvalget, som finder sted 14. september i år. Den startede i dag lørdag og afsluttes om en uge. Dagens destinationer var Ystad, Malmø og Helsingborg. De svenske antifascisters taktik gik på at standse partiet fuldstændig i Malmø, så Helsingborg ikke kunne nås. Sideløbende havde den svenske variant af Enhedslistens ungdomsorganisation, Ung Vänster, annonceret fredelige markeringer i alle tre byer.

STOR ANTIFASCISTISK MODDEMONSTRATION

Efter et kort og mindre opsigtsvækkende stop i Ystad drog SvP mod Malmö. Her havde gruppen ”Kämpa Malmö” som opstod i kølvandet på overfaldet i Malmø 8. marts tidligere i år, planlagt en stor moddemonstration. Demonstrationen afgik planmæssigt fra området nær det traditionelt venstreorienterede Möllan kl. 10:00 og nåede Limhamns Torg i Limhamn kl. 11:30. Stemningen på torvet var mere end afslappet den næste time, men en anholdelse grundet maskeringsforbuddet, samt en større politirokade gjorde, at stemningen ændredes totalt. Fra omkring 12:30 og frem til SvP’s ankomst kl. 14:00 var der flere tilfælde af konfrontationer mellem politi og antifascister.

fortressmalmoe_1_web.jpg

Blandt andet en række containere forhindrede antifascisterne i at indtage pladsen

hygge_1_web.jpg

Festival-lignende stemning prægede området umiddelbart ved ankomsten

SvP’s ankomst var forberedt ned til mindste detalje, og en væg af containere opstillet til lejligheden udgjorde en beskyttende mur bag partiets taler, Stefan Jacobsson, mens en hestesko af balladehegn umuliggjorde, at demonstranter eller interesserede tilhørere kunne komme mere end 15 meter nær podiet. Kontinuerlig larm fra demonstranterne gjorde det umuligt at høre talerne. Partiet måtte også fragtes både til og fra torvet i en af politiets hollændervogne. Der er dermed ingen tvivl om, at demonstrationen opfyldte et af dens hovedmål: at forhindre partiet i at blive hørt og få deres budskaber spredt – de blev i stedet erstattet af antifascistiske kampråb.

politi_web.jpg

Politiet havde placeret SvP bag store mængder politikøretøjer

Desværre viste det sig stort set umuligt at standse SvP i at holde talen i fuld længde (ca. 1 time), ligesom deres afgang ikke kunne forhindres.

EN AF DE VOLDSOMSTE POLITINDSATSER I NYERE SVENSK HISTORIE

Dette umuliggjordes af en af de mest voldsomme politiindsatser der længe har fundet sted i Sverige. Mindst 10 antifascister kom til skade, heraf 5 alvorligt, hvorfor de måtte hentes med ambulance. En af de tilskadekomne, i øvrigt en dansker, fik sit ben kørt over af en politibil, der bagefter holdt kort tid parkeret oven på hans knæ. Denne person er nu indlagt på hospitalet. Flere kom også alvorligt til skade, da politiet valgte at ride med heste igennem menneskemængden flere gange, skubbe til demonstranter, og give en meget voldsom gang knippelsuppe, samt spraye mange gange med peberspray. En af de tilskadekomne, ligeledes dansker, har det efter sigende okay.

kavalleriet_web.jpg

En anden gik det derimod hårdere ud over, og han blev trampet på af en hest – en gang på overkroppen og muligvis nær hovedet. Denne person måtte i al hast bæres væk, og det er kun takket et særdeles professionelt frivilligt samaritkorps, at det ikke gik værre. Status er, at han som minimum har pådraget sig hjernerystelse og hul i hovedet.

blod_2_web.jpg

blod_1_web.jpg

Flere steder var der spor efter tilskadekomne demonstranter

Politiets voldsomme opførsel besvaredes med kasteskyts og kampråb, ligesom flere også forsøgte at kaste æg, røgbomber og andet mod talerstolen.

Efter SvP var eskorteret fra stedet var stemningen fortsat meget hård, hvilket ikke blev hjulpet af, at politiet forsøgte at anholde en person. Dette fik store grupper af tilbageværende demonstranter til at råbe slagord mod politiet, og det kom til noget tumult. Det endte med, at politiet angreb alle tilstedeværende og sprayede peberspray, hvilket blev mødt med flaskekast, spark og slag mod politibiler. Herefter valgte politiet at trække en stor del af deres styrker væk, hvilket også fik demonstranterne til at trække sig.

politi_2_web.jpg

danskpoliti_web.jpg

Dagen igennem holdt både svensk og dansk politi øje med demonstranterne, den danske betjent her i blå vest

SvP’s turné blev senere på dagen mødt af demonstrationer i Helsingborg, som dog forløb fredeligt.

SVENSKARNAS PARTI GÅR TIL VALG

Svenskarnas Parti er det nynazistiske Danskernes Partis søsterparti. Ved det sidste kommunalvalg, som fandt sted i 2010, lykkedes det blive stemt ind i en kommune. Partiet fik desuden via valgtekniske kneb og partiskift adgang til flere byråd. De ser ved kommunalvalget den 14. september i år ud til at få endnu flere pladser. Selvom SvP ser ud til at gå frem ved kommunalvalgene, står det dog ikke godt til på landsplan. Her er SvP’s forventede stemmeandel så lille, at de ikke medtages i svenske meningsmålinger. SvP skal ikke forveksles med det noget større Sverigedemokraterna (SD), som er en svensk version af Dansk Folkeparti og står til hele 10% i Riksdagen (den svenske version af Folketinget, red.) ved næste valg.

Både københavnske Antifascistisk Aktion (AFA) samt Revolutionære Antifascister (RA) havde organiseret fællesafgange, og i alt var mere end 100 danske aktivister med i Malmö.

Status til aften er, at i alt 6 antifascistiske demonstranter er anholdt.

VIDEO OG BILLEDER: Se materiale fra DR.DK

BILLEDER: Se billeder fra svenske Aftonbladet

LIVEUPDATE (Sydsvenskan)

ARTIKEL: Massiv protest indledte nazistmødet

ARTIKEL: Politiet er utilfredse med deres indsats