Nazister amok efter tysk VM-sejr

Fodboldnationalismen var i fuldt flor, da Tyskland søndag aften vandt VM-finalen over Argentina. I både øst og vest gik militante nazister og ‘almindelige’ nationalister på gaden i volds- og hærværksrus.

I Hamburg blev en St. Pauli-bar angrebet af 20 fascistiske Hamburg SV-hooligans. Alle ruder blev knust og tre personer måtte på hospitalet. Samtidig blev en antifascist i Annaberg-Buchholz nær den tjekkiske grænse forsøgt kørt ned af nynazister, mens en politiker fra Die Linke blev overfaldet af fascister på gaden i Jena.

I Bochum hejste ukendte gerningsmænd en historisk fane, der i dag kun bruges af nazister, i flagstangen foran byens banegård. I München blev vejskilte med gadenavnet Scholl – opkaldt efter nogle af Tysklands mest berømte modstandsfolk under Anden Verdenskrig – smadret, ligesom der i en række byer blev malet hagekorsgraffiti.

I mere end 20 rapporterede byer blev der observeret større grupper nazister, der råbte ”heil Hitler” og lavede heil-hilsner. I både Wuppertal, Köln og Stade blev der set personer i tyske landsholdstrøjer med tallet ’88’, en talkode for ‘heil Hitler’, trykt på ryggen. I Köln råbte disse ‘Hier marschiert der nationale Widerstand’, et kendt nazistisk slagord.

Tyske medier har i dagene efter sejren skrevet om, at tyskerne nu endelig – for første gang siden Anden Verdenskrig – kan få lov at fejre sin nation, og beskriver, at de endelige har en fredelig nationalfølelse. Alligevel beskriver Projekt Antifas kontakter hvordan stemningen søndag var på kogepunktet, og mange steder meget aggressiv ved blandt andet offentlige visninger af kampen.

Den aggressive stemning resulterede i Bremen i, at en 19-årig mand blev stukket ihjel ved en fremvisning af kampen, mens en 23-årig kvinde i Köln blev skudt, da hun kørte i en bilkortege. Hun overlevede med svære kvæstelser. De to episoder bliver ikke forbundet til nazister, men er med til at dokumentere den voldsomme stemning, der prægede Tyskland søndag den 13. juli 2014.