Eksklusionsbølgen i Ung Vänster fortsætter

Det er ikke kun herhjemme, at socialistiske partier har travlt med at tage afstand fra antifascister. I Sverige skyller en bølge af eksklusioner udover Ung Vänsters (UV) lokalafdelinger. Det er ungdomsorganisationens ledelse, der står bag, godt hjulpet på vej af moderpartiet Vänsterpartiet, der er Enhedslistens samarbejdspartnere.

Tidligere på året blev flere medlemmer smidt ud af Ung Vänster i Örebro og Blekinge efter de offentligt havde støttet Antifascistisk Aktion og Revolutionära Fronten. De ekskluderede mente, at det var umuligt at tage afstand fra de organisationer, der havde støttet dem, når de blev angrebet af nazister i bl.a. Kärrtorp i december.

De seneste uger er to nye afdelinger så blevet ramt. I starten af juni blev syv medlemmer af UV i Uppsala nord for Stockholm ekskluderet.

I denne uge er turen så kommet til Ung Vänster i Västmanland, et område nordvest for Stockholm, der de år seneste har været præget af en del naziaktivitet. Her er fire medlemmer nu smidt ud af lokalafdelingen fordi de støtter AFA og Revolutionära Fronten. De fire udgør to tredjedele af lokalafdelingens bestyrelse, hvorfor der nu skal vælges ny bestyrelse. Her nægter de tilbageværende medlemmer i afdelingen dog at indføre ‘holdningscensur’ mod kandidaterne, der stiller op i bestyrelsesvalget.

En af de ekskluderede har i Sveriges Radio taget til genmæle efter eksklusionen her og her.

Samtidig med eksklusionerne har Vänsterpartiets lokalafdeling i Västmanland nu afbrudt alt samarbejde med hele UV’s lokalafdeling.

Læs en af de nu ekskluderede Ung Vänster-medlemmer, Malcom Kyeyune, blogpost om politisk vold.