Berlin: Flygtningeprotests infotelt brændt ned

Tidligt i morges oplevede den nu over et år lange flygtningeprotest i Kreuzberg, endnu et brandattentat. Denne gang handlede det om det eneste tilbageblivende telt, nemlig infoteltet, der på under ti minutter udbrændte komplet. Ingen kom til skade under branden.

Efter at den selvorganiserede protestlejr der lå på Oranienplatz i hjertet af Kreuzberg, i april blev ryddet efter et omdiskuteret forlig mellem politikere og flygtninge, stod indtil i morges kun et enkelt telt tilbage på pladsen.

Flygtninge og aktivister der opholdt sig på pladsen natten over, kunne observere hvorledes politiet, som altid, forlod pladsen omkring 4.30 for at skifte bemanding. Kort efter dukkede to yngre mænd op og gik hen til teltet.

Stefan, en aktivist der var på stedet, siger til Der Tagesspiegel at han undrede sig over mændene og begyndte at gå over mod teltet.

“Men inden vi nåede til teltet, stod det allerede i flammer og mændene løb væk.”

Han er overbevist om, at det var en planlagt aktion, da teltet blev antændt to forskellige steder. Udover dette virker tidspunktet at være nøje udvalgt, da politiet næsten konstant er til stede på pladsen, bortset fra når de skifter mandskab, hvilket sker mellem 4.30 og 5.00.

Også i februar blev protestlejren mål for et brandattentat, da en toiletvogn blev sat i brand. Denne udbrændte fuldstændig. Heldigvis kom ingen til skade.

Protestlejren var indtil den 8. april en permanent teltlejr på Oranienplatz, hvor flygtninge havde bosat sig i protest mod den tyske asylpolitik. Efter at have besat pladsen i over et år, blev teltlejren rømmet. Dette skete i samarbejde mellem politi og en gruppe af flygtningene efter at have indgået et forlig. Dette forlig er dog sidenhen blevet massivt kritiseret af andre dele af flygtningebevægelsen for at være en studehandel, der kun hjælper en lille del af flygtningene og ikke indfrier nogle af de overordnede politiske krav.

Derfor blev der derefter oprettet et infotelt og en form for overnatningsprotest, hvor aktivister og flygtninge overnattede på pladsen på en presenning. Denne protest blev ryddet af politiet i starten af maj, hvorefter der indtil nu kun stod infoteltet tilbage.

Læs artikel i Der Tagesspiegel (tysk)

Følg flygtningeprotesten på deres blog (engelsk)