Nazister smidt ud af København

Det gik ikke som planlagt, da nazistiske Danmarks Nationale Front i dag ville demonstrere på Christiansborg Slotsplads.

Omkring 14.30, en halv time før demonstrationen skulle starte, ankom 30-40 nazister, primært i bomberjakker og 90’er-attitude. De blev af politiet parkeret i en lille plastikstrimmel-indrammet firkant i et hjørne af slotspladsen.

Inden da havde omkring 1000 personer deltaget i Racismefri Bys demonstration, der gik fra Halmtorvet til Axeltorv, og blandt andet havde taler fra Victoria Risbjerg, der er kandidat for Folkebevægelsen mod EU ved valget den 25. maj, ligesom folkene fra KaPow Collective organiserede en feministisk blok.

Herfra gik en stor mængde antifascister videre til Rundetårn, hvor AFA havde kaldt til samling klokken 14.00.

Fra Rundetårn strømmede flere hundrede antifascister i højt tempo mod Christiansborg Slotsplads. Det lykkedes her at komme igennem politiets barrikader og helt frem til nazisterne, der blev overdynget med flasker og andet kasteskyts. DNF’erne returnerede et par flaske, men trak sig ellers langt tilbage i deres indrammede firkant, mens politiet trak stavene og angreb de 3-400 antifascister, der nu dominerede Christiansborg Slotsplads.

Midt i det hele kom nazipartiet DNSBs formand Esben Rohde Kristensen gående. Han fik en ublid medfart og måtte reddes i sikkerhed af politiet.

I flere omgange forsøgte antifascister at komme frem til DNF fra forskellige retninger. Politiet havde, trods en massiv voldsanvendelse, svært ved at holde antifascisterne på afstand. Det resulterede i, at politiet i højt tempo eskorterede DNF’erne ind i ventende politibiler og kørte dem ud af området. Klokken 15.10, ti minutter efter deres demonstration skulle starte, var hele DNF-gruppen væk fra Slotsholmen. Cirka samtidig løb Andre Eiby, der tidligere på året dirigerede et racistisk tæskehold i Korsør, ind i en større gruppe antifascister bag Christiansborg. Også han måtte reddes i sikkerhed af politiet. En gruppe antifascister brød døren op til den politibil, som Eiby sad i, hvorefter han blev angrebet endnu en gang.

Så skulle man tro, at dagen var forbi. Det var den ikke. Ligesom ved Racismefri Bys demonstration i Sydhavnen i januar dukkede fascistgruppen RightWings op i selskab med et par folk fra Danish Defence League. De 10-12 fascister spillede op over for en mindre gruppe antifascister, men blev på få sekunder løbet totalt over ende af en kæmpe gruppe antifascister, der bakkede deres kammerater op. Efter en løbetur fra Holmens Kirke til Højbro Plads blev RightWings reddet af politiet og eskorteret ud af området i en hollændervogn.

Dagens eneste skønhedspletter var en brutal politiindsats, der kostede adskillige antifascister knubs og skader. Ifølge Projekt Antifas oplysninger blev cirka to håndfulde antifascister anholdt, hovedparten præventivt uden sigtelse.

— 

Pressemeddelelse fra Antifascistisk Aktion

Nazister smidt ud af København

I dag blev en historisk dag. For første gang siden Anden Verdenskrig forsøgte nazister at gennemføre en demonstration i det centrale København. Det lykkedes ikke.

Takket være en omfattende antifascistisk mobilisering blev nazisterne smidt ud af København. DNFs demonstration var planlagt til at starte klokken 15 og allerede 10 minutter senere sad de i politiets transitter på vej i sikkerhed. Det lykkedes dem ikke at demonstrere, og kun ved politiets omfattende hjælp lykkedes det at komme væk.

“Det er fantastisk, at så mange københavnere i dag gik på gaden og gjorde det klart, at vi ikke vil acceptere nazister i vores gader,” siger AFA’s talsperson Sille Lindeberg.

Udover de 30-35 nazister fra Danmarks Nationale Front dukkede en gruppe på 10-15 fascister fra grupperne Right Wings og Danish Defence League op nær Christiansborg. De blev dog løbet over ende af en stor gruppe antifascister, og blev efterfølgende kørt væk af politiet.

Når nazister går på gaden, så udgør de en trussel mod alle dem, der ikke passer ind i deres hadske verdensbillede. Det er vores fælles moralske ret og historiske pligt at sørge for, at nazisterne aldrig nogensinde vinder fodfæste igen.

Ingen nazister i vores gader!

Antifascisme er selvforsvar!

Antifascistisk Aktion, 10. maj 2014