Erklærede nazister demonstrerer i København

Lørdag d. 10. maj vil Danmarks Nationale Front (DNF) gennemføre en demonstration på Christiansborg Slotsplads. Demonstrationen bliver af, blandt andet Researchkollektivet Redox, karakteriseret som historisk, da ingen erklærede nazistiske grupperinger efter Anden Verdenskrig har fået lov til at gennemføre en offentligt varslet demonstration i Indre By i København.

Selvom der har været flere højreekstreme markeringer gennem årene med personsammenfald til nazistiske grupperinger, har der ikke været demonstrationer direkte arrangeret af organiserede nazistiske grupperinger i det centrale København.

Læs artiklen Historisk nazidemonstration på vej i København hos Redox her

Læs artiklen Retronazister i fremgang før demonstration i København hos Redox her

Tidligere forsøg på offentligt udmeldte nazistiske markeringer har været afvist af politiet. DNSB, der er et erklæret nazistisk parti, anmeldte både i 1998 og 1999 et optog gennem Indre By i København i forbindelse med årsdagen for nazisten Rudolf Hess’ død. Begge gange vurderede politiet, at den folkelige modstand ville blive for stor og derfor blev demonstrationsanmeldelserne afvist. Politiet foreslog i 1999 en alternativ rute hen ad Gl. Køge Landevej, som DNSB afslog.

Tilbage til de nationalsocialistiske rødder

Den nazistiske gruppe DNF, der har indhentet lørdagens tilladelse, opstod i 2007 i kølvandet på nedlæggelsen af Dansk Front.

Ifølge Researchkollektivet Redox har DNF været igennem en udvikling, der først orienterede sig væk fra Dansk Fronts mere nazistiske linie, der tegnede sig fra centrale folk organiseret i Blood and Honour, til at det de seneste år atter er de klassiske nationalsocialistiske symboler og holdninger, der er de dominerende. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at DNFs medlemmer er blevet set i DNSBs klubhus i Greve.

Af bemærkelsesværdige aktioner, som DNF også er kendt for kan det nævnes, at en gruppe, der kaldte sig “Traingang” i efteråret 2008 påtog sig ansvaret for en hærværksaktion, der skulle ramme den asylpolitiske aktion, Luk Lejren. Hærværket bestod i at sætte S-togslinjen mellem København og Hillerød ud af drift. DNF bragte pressemeddelelsen på deres hjemmeside og politiets efterforskning var fokuseret mod DNF. Ingen blev dog dømt.

Læs artiklen Højreekstremister: vi saboterede S-tog hos Politiken her

Et voldsparat og gammelkendt persongalleri

Hærværksaktionen er ikke en enkeltstående lovovertrædelse i DNFs personkreds. Flere af de centrale personer i DNF er dømt for diverse lovovertrædelser, der spænder over alt fra vold til racismedomme.

Oliver Cox, der sidder i DNFs ledelse, blev for nyligt dømt efter racismeparagraffen §266b for at kaste en banan efter en lille dreng på to år med sydafrikansk baggrund, der gik med sin adoptivmor, hvorefter han efter sigende skulle have sagt “den kan du jo give til din abekat”. Han er også dømt for et voldeligt overfald på SUF Vejle i 2009.

Et andet centralt medlem er René Duedam, der er dømt for vold mod sin kæreste, da han blandt andet forsøgte at kvæle hende. Han er mangeårigt medlem af DNF og har tidligere også været medlem af Dansk Front. I forbindelse med produktionen af klistermærker med påskriften “FCK-fans mod muslimer”, fik han bestandig karantæne fra FCK.

Tidligere talsperson for Dansk Front og nuværende medlem af DNF, Julius Axel Børgesen, er dømt for ulovlig våbenbesiddelse. Han havde blandt andet en riffel og 100 skud skarp riffelammunition liggende under sin seng. Julius Axel Børgesen blev desuden sigtet i forbindelse med brandtrusler rettet mod Lars Løkke Rasmussen, men blev frifundet i anklagerne.

Og ifølge Researchkollektivet Redox’ oplysninger formodes en stor del af lørdagens demonstrationsdeltagere at være personer af samme kaliber. En del af deltagerne har været meget aktive i miljøet omkring DNSB og andre er aktive i Sydhavnen.

En af dem, der er værd at fremhæve er Michael Brix, som også tidligere er omtalt på Projekt Antifa. Han gjorde sig bemærket tidligere på året, da han slog en antifascist efter en demonstration i Sydhavnen. Herefter blev han overmandet, hvorefter han løb op i sin lejlighed og skød ud af vinduet med et hardball gevær.

Læs artiklen “Nazist angriber antifascister – får bank og skyder efter dem” hos Projekt Antifa her

Sydhavnsnazisten kom rigtig meget i DNSB, hvor han deltog i koncerter. Senere gik han over til DNF.

Ikke uden modstand

Men den brogede skare får ikke lov at sprede deres budskaber på Københavns gader uimodsagt.

Initiativet Racismefri By, der tidligere har stået bag en række af manifestationerne i Sydhavnen, har indkaldt til moddemonstration samme dag kl. 12.00 fra Halmtorvet på Vesterbro til Axel Torv ved Vesterport station.

Arrangørerne forventer, at det bliver en af de større demonstrationer mod nazisme, som der har været i en årrække og håber samtidig, at det kan være med at udvide Racismefri Bys kontaktflade, så de fremover kommer til at stå stærkere.

 Vi vil ikke finde os i det her had og den her racisme, der eksisterer i vores samfund. Samtidig er demonstrationen også et forsøg på at opbygge et netværk, der laver kontinuerligt arbejde mod racisme og nazisme, som kan være et modsvar til den situation, som der er lige nu, fortæller Christine, der er en af arrangørerne bag Racismefri Bys demonstration.

Hun uddyber:

 I hele Europa, men også i Danmark ser vi den yderste højrefløj røre på sig. I Danmark er de stadig små og isolerede, men de sidste 10 år har vi set en øget racisme, der blandt andet kommer til udtryk i en bred dagsorden imod moskeer. Lige nu er vi i en periode, hvor der er stigende frustrationer over nedskæringer og krisen. Et klima, som i værste fald kan legitimere de nazistiske ideologier, forklarer hun.

Læs artiklen antiracister protesterer imod nazistisk demonstration foran Christiansborg hos Modkraft her

Racismefri Bys demonstration fik ikke tilladelse af politiet til at gå til Christiansborg Slotsplads og derfor må de moddemonstranter, der vil hen til Slotspladsen deltage i andre arrangementer. Antifascistisk Aktion (AFA) har indkaldt til aktion i Indre By, hvor de vil forsøge at forhindre DNFs demonstration. AFAs aktion mødes kl. 14.00 ved Rundetårn.

Læs demonstrationsindkaldelserne fra Racismefri By og AFA her

En sidste mulighed for at protestere mod nazisterne viser sig at være sammen med Fredsvagten, der har stået på Christiansborgs Slotsplads siden 2001, hvor danske tropper gik ind i Afghanistan. En af fredsvagterne inviterer på Facebook til, at man kan “komme på besøg” hos dem under nazisternes demonstration.

“Hej Racismefri by og diverse. En lille hilsen fra en Fredsvagt på Christiansborg Slotsplads. Vi har jo en løbende polititilladelse til at være på Christiansborgs Slotsplads og den gælder også på lørdag. Vi håber at mange af jer vil besøge os lørdag d. 10. maj kl. 15.00. Vi leverer fred og synger et par sange , mens DNF (nazisterne) har manifestation.”, skriver en af fredsvagterne på Facebook.

Projekt Antifa livedækker dagen på twitter (@projektantifa). Hvis du selv har en smartphone med på gaden, så brug #stopdnf på twitter, så du kan hjælpe andre med at holde sig opdaterede.