Antifascistisk 1. maj – mere end en tradition

PA: Hvorfor er Antifascisme vigtig 1. maj 2014?

Det er der flere grunde til. Næsten overalt i Europa ser vi, at nazister og fascister er meget mere aktive og synlige, end de var for fem-ti år siden. Det kommer både til udtryk i en stribe overfald mod venstrefløjen og mod minoriteter men også en stigende international organisering af den yderste højrefløj. Den økonomiske krise er helt klart en vigtig årsag til dette opsving i aktiviteten og mobiliseringskræften hos det yderste højre. Nazister og fascister prøver, som de altid har gjort, at udnytte økonomiske og sociale kriser til at få magt og indflydelse. Deter utroligt vigtigt, at vi som antifascister tager denne udvikling meget alvorligt og organiserer modstand mod denne udvikling. Både når fascister forsøger at tage gaden med demonstrationer eller overfald, men også når de prøver at få magt via stemmeurnerne.

PA: Hvorfor kanman ikke bare holde 1. maj med de faglige organisationer
og / eller med f.eks. Enhedslisten eller Kommunisterne?

Det kan man selvfølgelig også. Vi ser på ingen måde en modsætning mellem at være faglig og på andre måder politisk aktiv og så at være antifascist, tværtimod. Vi håber da også, at der er rigtig mange forskellige mennesker, der finder vej over til Antifascistisk 1. Maj, og det helt klart vores indtryk, at der altid kommer mange forskellige folk. Forholdet mellem den antifascistiske bevægelse og f.eks. Enhedslisten og store dele af fagbevægelsen er langt bedre end det indtryk, man kan få, når dele af den professionelle venstrefløj har travlt med at tage afstand til det ene og det andet.

Man kan også sige, at kampdagen jo er en dag, hvor vi markerer arbejdernes kamp for solidaritet og frihed. Antifascisme er uløseligt forbundet til denne kamp og omvendt. Alle antiracister og antifascister er velkomne hos os, og vi håber og tror, at det samme er tilfældet den anden vej rundt i resten af Fælledparken.

PA: Hvordan ser i på at Dansk Folkeparti er begyndt at rykke på 1. maj og prøver at tage dagen til sig?

Det er desværre meget karakteristisk for udviklingen i Danmark og for en del andre steder i Europa. Når Socialdemokraterne svigter velfærd og solidaritet, står højrefløjen klar og lokker med en borgerlig og racistisk version, og det er noget vi, som socialister og antifascister, også skal forsøge at tage kampen op imod den næste tid.

PA: I både Tyskland og Sverige har nazister i mange år med svingende held forsøgt på at markere sig 1. maj. Er det en udvikling I regner med, vi kan komme til at se i Danmark, og i så fald hvordan kan vi stoppe den udvikling?

DNSB forsøgte for et par år siden i Greve og senere forsøgte DDL i Kongens Have. Begge gange satte hurtige og resolutte reaktioner fra antifascister dog en stopper for deres 1. maj-projekter. Det er dog svært at udelukke, at nazister og fascister skulle kunne finde på at prøve noget lignende igen i den kommende fremtid. Det vigtigste middel mod dette er, at vi er mange, der hver gang fascismen stikker sit grimme fjæs frem, gør det umuligt for dem at få succes. Derfor er det også vigtigt, at vi den 10. maj viser at vi er mange, og at de ikke er velkomne i vores gader med deres had.

PA: Tak og god 1. maj!

Antifascistisk 1. maj foregår, som sædvanligt, bag søen i Fælledparken fra kl 12 – 18. Udover taler vil der være live musik fra; Irie Révoltés, Billow, Skalar og Sort Stue + DJ’s fra KaPow Collective. Den antifascistiske 1. maj slutter dog ikke dér – for efter kl. 18 er der antifascistisk gadefest i og omkring Bumzen i Baldersgade på Nørrebro.

Vi ses bag søen – Vi ses i Bumzen – Sammen mod fascisme og had. Rigtig god 1. maj!