Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, mødes af protester under dagens besøg i Malmö

Første del af Åkessons besøg i Malmö foregik på selv samme skadestue på Malmö Sygehus, hvor fire antifascistiske kammerater for en måned siden blev bragt ind efter at være blevet stukket ned af nazister, der er bekræftede medlemmer af Svenskarnas Parti.

Besøget foregik dog langt fra ubemærket. Allerede forinden havde 250 personer skrevet under på et åbent protestbrev mod besøget. Sygehusledelsen valgte, med argumentet om, at pleje-området er en politisk styret virksomhed, som Sverigedemokraterne er med til at styre, ikke at efterkomme kravet om at aflyse besøget.

Ansatte udtaler, at Sverigedemokraternes racistiske værdigrundlag er i direkte konflikt med læger, jordemødre og sygeplejerskers arbejde, der bygger på en tese om at alle menneskeliv er det samme værd. Sverigedemokraternes udtalelser mod, at alle, der bor i Sverige, skal have ret til pleje (som det er gældende nu, hvor også papirløse migranter har denne ret), nævnes også som uforlignelig med plejesystemets etik og værdier.

I forbindelse med besøget havde plejepersonalet forinden fundet særlige pins med teksterne ”Plejepersonale mod racisme” og ”Respekt for mennesket” frem. De er dog af ledelsen blevet truet med advarsler og disciplinære foranstaltninger, hvis de bærer dem under besøget. Ledelsen har henvist til de generelle regler om ikke at bære politiske symboler, men sygehuschefen kommenterede, at en løsning mellem ansatte og chefer på afdelingerne i dette tilfælde nok ville kunne findes.

Ved skadestuen var der, ifølge politiets tal, omkring kl. 10 mødt ca. 50-70 demonstranter op med bannere – bl.a. et “Kämpa Malmö”-banner – for at protestere mod besøget og mod Sverigedemokraterne. Omtrent 30 politifolk skubbede demonstranterne væk fra skadestuens indgang, angiveligt for at give plads til ambulancefart. Lidt i elleve satte fire kvindelige demonstranter sig foran den Säpo-bil, der kort efter skulle transportere Jimmi Åkesson væk fra hospitalet. To af dem nægtede mod politiets anbefalinger at fjerne sig, og blev tilbageholdt.

Efter et besøg på politistationen i Rosengård, der blev mødt af ca. 30 journalister og en demonstrant fra Rättvisepartiet (Retfærdighedspartiet), var sidste stop på turen brandstationen på Drottninggatan.

Åkesson mødt af tom brandstation og 200 demonstranter
Også her havde besøget forinden vakt utilfredshed blandt de ansatte. Flere havde således udtalt bekymring over at blive brikker i Sverigedemokraternes politiske spil, og at de derfor ville sørge for ikke at være på arbejde under besøget. I alt 36 ud af 45 brandmænd fra stationen befandt sig derfor på en nærliggende brandstation, og de havde ligeledes forinden skrevet under på et protestbev ved navn ”Brandmænd mod racisme”.

Kort inden 15.30 havde ca. 200 demonstranter samlet sig foran afspærringen ved stationen. SD-lederens ankomst blev mødt med høje råb og slagord og enkelte grupper af demonstranter begyndte at bevæge sig rundt om stationen.

Dagens protester viser, at kritik af og afstandstagen til Sverigedemokraterne kommer fra en bred gruppe af borgere, og at deres racistiske politik ikke er velkommen i Malmö. Protesterne vidner også om en fortsat stærk organisering mod fascisme i Malmö.