Protester mod hollandske Geert Wilders

Vi er i Haag. Det er den 19. marts, og der har netop været kommunalvalg i Holland. Geert Wilders taler til en gruppe af sine tilhængere: ”Vil I have flere eller færre marokkanere i denne by? (Haag, red.)”. Tilhængerne råber som svar: ”Færre, færre, færre.” Geert Wilders smiler og svarer: ”Det skal vi nok sørge for.”

Senere på valgnatten forklarer Geert Wilders foran de rullende kameraer, hvordan han vil gøre: lukke grænserne for marokkanske immigranter, udvise kriminelle marokkanere og generelt få marokkanere til frivilligt at vende tilbage til deres hjemland.

Hans forslag er ikke nye. Wilders og Frihedspartiet har forslået det de sidste ti år, og det står også i deres valgprogram.

Alligevel fik historien om de råbende tilhængere og Wilders’ forslag mange til at reagere med vrede: Politiet modtog flere hundrede klager. Så mange, at de endte med at oprette en særlig klageformular. Også det såkaldte antidiskriminationsbureau fik mange klager. Hvorvidt de mange klager vil få nogen betydning er uklart. En kilde vurderer over for Projekt Antifa, at det er tvivlsomt, om en dommer vil dømme Wilders for hans udtalelser.

Tidligere venner og gamle fjender fjender protesterer

Frihedspartiet bliver nu boykottet politisk i provinsen Overijssel, og socialdemokraterne (PvdA) har udtalt, at de fremover vil stemme imod ethvert forslag fra Frihedspartiet. Også det højreliberale parti VVD nægter at samarbejde med Wilders, indtil han tager sine ord i sig.

Parlamentsmedlemmet Roland van Vliet, der har spillet en vigtig rolle i Frihedspartiet, har forladt partiet og taget sin plads i parlamentet med sig. En af Wilders vigtige støtter, parlamentsmedlemmet Joram van Klaveren har også forladt partiet. Han trak sig ikke kun i protest mod Wilders’ udfald mod marokkanere, men også på grund af den ifølge ham venstre-orienterede økonomiske diskurs i Frihedspartiet. Samme dag trak Chris van der Helm sig fra partiet. Dermed er nu i alt tre tidligere medlemmer af Frihedspartiet løsgængere i parlamentet. Også lederen af Frihedspartiet i Europaparlamentet, Laurence Stassen, har forladt partiet.

Flere nyhedsbureauer og aviser har lagt distance til Wilders’ ord. Der har været protestdemonstration i Amsterdam den 22. marts, og også på Facebook og Twitter lyder der protester. Samtidig har en række fagforeninger udsendt en fælles protest mod Wilders.

Protesterne mod Geert Wilders og Frihedspartiet kommer efter et utilfredsstillende valg for partiet. Nok er de for eksempel stadig det største parti i Almere, men de fik færre stemmer end i 2010, og i Haag mistede partiet ligefrem et mandat.

Også Pim Fortuyns parti Leefbaar Rotterdam klarede sig dårligere i år end i 2010. Nynazisterne fra det Hollandske Folks Union (NVU) fik ingen pladser i de tre byer, hvor de stillede op.