Antifa-demonstrationer i hele Sverige efter mordforsøg i Malmø

Opdateret 10. marts, kl. 13:45

De fire venstreorienterede aktivister, to mænd og to kvinder, havde været på gaden i forbindelse med en feministisk demonstration i anledning af Kvindernes internationale kampdag, 8. marts. Demonstrationen der gik under parolen “Ta natten tillbaka” samlede ca. 200 deltagere og forløb fredeligt.

Fire til seks fascister med tilknytning til Svenskernes Parti, søsterpartiet til Daniel Carlsens Danskernes Parti, dukkede op i området ved demoens afslutning. Her havde de opsat fascistiske klistermærker og opførte sig fysisk truende, forud for knivangrebet. Ifølge en aktivist som avisen Sydsvenskan har talt med, virkede nattens overfald på Möllan planlagt.

I løbet af dagen har der været nogen forvirring omkring antallet af ofre for knivoverfaldet, idet der i alt omtales seks tilskadekomne. To af disse er imidlertid fascistiske overfaldsmænd, der selv kom til skade i forbindelse med deres overfald.

Kendt antifascist og fodboldsupporter blandt ofrene

Af de fire ofre for det fascistiske overfald, er to fortsat indlagt og den enes tilstand meldes pt. “alvorlig”.

En kvinde blev knivsåret i armen, en anden kvinde fik snitsår i skulderen, en mand fik punkteret sin ene lunge af knivstik og den unge aktivist og fodboldfan Showan – den værst tilredte af de fire – blev ramt af knivstik og slag fra et slagvåben i hovedet. Han ligger i koma og er blevet opereret for livstruende skader, omend hans tilstand nu er stabil.

Showan
(Foto: 25-årige Showan, der fortsat er indlagt med livstruende skader efter overfaldet)

Showan er et kendt ansigt i det antiracistiske miljø i Sverige, specielt for sit engagement i kampagner imod racisme og homofobi i fodboldfanmiljøet. Showan har kæmpet for sit liv på hospitalet siden overfaldet, og gennem dagen er der på Facebook strømmet hilsner ind fra kammerater og en række uofficielle fangrupperinger omkring Malmö FF (MFF), samt en række andre fodboldklubber.

Spillerne fra MFF har planer om at lave en markering til støtte for Showan, og holdkaptajn Guillermo Molins udtaler til Sydsvenskan, at de “har ham i tankerne”.

Anholdt nazist havde været i Ukraine

Svensk politi bekræfter overfor Sydsvenskan, at tre er blevet anholdt for overfaldet. Det drejer sig om to fascister der blev pågrebet i nat efter overfaldet, og en tredje som blev anholdt i løbet af formiddagen søndag. I hvert fald to af fascisterne sigtes for mordforsøg, forlyder det ind til videre.

Ifølge Arbetaren er en af de fascistiske overfaldsmænd netop hjemvendt fra Ukraine, hvor han skulle have deltaget i optøjer, side om side med ukrainske fascister.

Ifølge svenske Motkraft er der tale om en fascist ved navn Andreas Carlsson:

– Ifølge oplysninger fra personer på stedet deltog Andreas Carlsson, et højt placeret medlem af Svenskernes Parti, i modforsøget. Han blev set angribe feministerne med kniv. Andreas Carlsson er et af de medlemmer fra Svenskernes Parti, der rejste ned til Kiev som “Ukrainefrivillig” for at støtte partiet Svobodas indsats i magtovertagelsen.

SÄPO (det svenske politis efterretningstjeneste, red.) har ellers tidligere vurderet i pressen, at man ikke regnede med at svenske fascisters deltagelse i optøjerne i Ukraine, ville medføre politisk vold i Sverige. En vurdering der altså umiddelbart har vist sig ikke at holde vand.

Demonstrationer over hele Sverige imod fascistisk vold

Dagen igennem har der været manifestationer mod fascistisk vold i ti svenske byer: Stockholm, Gøteborg, Uppsala, Jönköping, Umeå, Malmø, Lund, Gävle, Karlstad og Linköping.

Enkelte af demoerne er i skrivende stund stadig i gang (opdatering: der var mindst 5000 demonstranter på gaden, samlet set red.). Opbakningen omkring manifestationerne har været stor, og en lang række svenske ventrefløjsorganisationer har taget del i dem.

Mindst 2000 mennesker demonstrerede søndag eftermiddag i Malmø – den største af dagens manifestationer pt. Dette til trods for at der først blev indkaldt til demonstrationen med fem timers varsel. Her samledes man på Möllevångstorget midt i byen. Omkring 100 danske antifascister, primært fra København, deltog i demoen.

Læs Sydsvenskans live-update fra Malmö her.

“Udbredt chok og vantro”, men også solidaritet

AFA-aktivisten A. der var blandt de danske deltagere i søndagens demo i Malmø beskriver mordforsøget som “det alvorligste fascistiske overfald i Skåne i mange, mange år”.

– Der er en stemning af udbredt chok og vantro. Det er så tragisk, det her.

Han tilføjer:

– Men der er samtidig en følelse af solidaritet. Der er ingen tvivl om at dét her bliver startskuddet på en ny antifascistisk bølge i Skåne. Som man kan se og høre, er vi rigtig mange der står sammen på tværs af alder og organisationer. Vi vil ikke finde os i nazivold – det stopper her!

Flere markeringer på vej

Skåne Mot Rasism, der også var indkalder af dagens manifestation i Malmø, planlægger endnu en manifestation søndag den 16. marts kl. 14, ligeledes på Möllevångstorget. Det forlyder endvidere, at der vil blive indkaldt til lignende demonstrationer i en række andre skånske byer.

Projekt Antifa følger sagen. Hold dig opdateret via disse links:

1. Projekt Antifas nyhedsfeed med links uddrag fra sociale medier og nyhedsartikler

2. Facebook-siden Solidaritet med kamraterna i Malmö. #kämpashowan