Nazi-kurven blev knækket i Dresden

I år lavede nazisterne på grund af de mange års pres fra moddemonstranter kun en mindre spontandemonstration på den forkerte dag, mens antifascister fremviste nazistiske krigsforbrydelser.

Det er måske den største antifascistiske sejr i 24 år, men vi har ikke fattet det endnu.”

Sådan afslutter Thomas fra Revolutionære Antifascister, da Projekt Antifa taler med dem kort efter, de er kommet hjem fra Dresden. Sammen med 50 andre antifascister var de taget til den tyske by for at demonstrere mod det, der tidligere har været Europas største nazi-march. Da de kom derned, var der imidlertid ikke noget at demonstrere imod – nazisterne havde ganske enkelt aflyst.

Aflysningen var en direkte følge af de massive protester, der har været de seneste år. Oprindeligt havde nazisterne planlagt at gennemføre en stående manifestation. og allerede det blev betragtet som en antifascistisk sejr, fortæller en anden aktivist fra Revolutionære Antifascister:

De mente ikke selv, at det var realistisk, at de kunne komme ud at gå. De følte sig pressede på grund af de sidste års moddemonstrationer, og de vidste, at der ville blive mange blokader.”

Lynmarch for de særligt indviede

Mens der ikke var mange nazister i syne torsdag den 13. februar, så var der en del på gaden aftenen forinden. Omkring 400 lokale nazister lavede onsdag aften en spontandemonstration, hvor de blandt andet marcherede i midtbyen. Omkring 1000 moddemonstranter forsøgte at stoppe dem, men blev i stor stil holdt tilbage af talstærkt og kampberedt politi.

Det, der umiddelbart kan se ud som en mindre sejr for nazisterne, er snarere en blottelse af deres svaghed:

Det er ikke en sejr for nazisterne, selv om det godt kan se sådan ud. For få år siden var de 6000, onsdag aften var der kun 400, så det er ikke en sejr, hvis du ser på tallene“, udtaler en aktivist fra den tyske gruppe Avanti.

Nazierne har før lavet de her spontane, hurtige marcher igennem små byer. Men det er kun noget, de gør, når de ikke er stærke nok til at lave en stor demonstration“, fortsætter aktivisten.

Thomas fra Revolutionære Antifascister har samme opfattelse:

Det er en sejr for os, at vi er nået dertil, hvor nazisterne er nødt til at demonstrere i hemmelighed, så det kun er de allermest indviede, der kender til det. På den måde bliver nytilkomne og folk i perifærien forhindret i at deltage.”

Den anden aktivist fra Revolutionære Antifascister påpeger desuden, at det spiller en stor rolle, at det ikke lykkedes nazisterne at demonstrere torsdag den 13. februar.

Som vi ser det, var de nødt til at flygte fra den dag, som de igennem de sidste 24 år har forsøgt at gøre til deres. Datoen betyder meget for dem.”

Nazisternes forbrydelser blev udstillet

Torsdagen blev i stedet brugt på en demonstration, der nærmest havde karakter af byvandring. Demonstrationen, der talte over 3000 mennesker, bevægede sig rundt til forskellige historiske steder, hvor nazisterne havde begået forbrydelser under 2. verdenskrig. Ifølge aktivisten fra Avanti var demonstrationen med til at åbne tyskernes øjne for, hvad nazisterne i Dresden havde bedrevet.

På grund af Täterspurenmarsch (demonstrationen, red.) havde næsten alle medier historier om nazisternes krigsforbrydelser. Vi ødelagde på den måde myten om, at Dresden ikke var en del af nazi-regimet.”

Aktivister er klar til næste år (hvis det bliver nødvendigt)

Både de tyske og de danske aktivister håber på, at der ikke kommer en ny nazi-march i Dresden næste år. De er dog ikke helt enige om, hvorvidt det bliver aktuelt.

Det er muligt, at der ikke sker noget næste år, for på den ene side har vi besejret dem, fordi de ved, at de ikke er stærke nok, hvis vi kender til deres aktiviteter på forhånd. På den anden side er det næste år 70-årsdagen (for bombeangrebet af Dresden, red.), og det kan godt være et magisk tal for dem. Samtidig er det næste år en fredag, så det kan være, at de forsøger at mobilisere stærkt“, lyder det fra Avanti-aktivisten, der også understreger, at nazisterne i øjeblikket er dårligt organiserede og derfor har svært ved at mobilisere.

Revolutionære Antifascister er allerede begyndt at overveje, hvilke andre byer de vil tage til i stedet for, og de nævner de tyske byer Magdeburg og Cottbus, som to steder, hvor der er stigende nazi-aktivitet.

Med hensyn til Dresden mener de, at det er realistisk, at nazisterne vil bruge 70-års dagen til at mobilisere flere deltagere. Samtidig mener de, at det vil være et udtryk for, at nazisterne er i knæ.

Det er kun en smadret bevægelse, der er nødt til at ty til sådan nogle midler. En velfungerende bevægelse kan klare sig uden“, kommer det fra den ene aktivist, mens den anden følger op med, at de selvfølgelig tager afsted, hvis der bliver indkaldt.

Vi mener det er et problem, der skal følges til dørs. De skal ikke have rum til at genopbygge noget.”

Læs mere om nazi-demonstatrationen onsdag aften og den antifascistiske demonstration om torsdagen hos den tyske avis taz.de.