Sammen mod nazisme i Sydhavnen

Trods kuldegrader og under en uges varsel, troppede 200-300 i dag op i Sydhavnen for at demonstrere mod nazisme. Demonstrationen var arrangeret af Racismefri By som reaktion på et overfald begået af nazister tidligere på ugen.

Manifestationen foregik på Mozarts Plads med taler fra 3F, Racismefri By og Budskab fra græsrødderne. Kort efter starten blev der fra bygningen overfor kastet et stort banner ud med teksten ’Et angreb på én er et angreb på os alle’.

Blandt de mange gode taler lød der ord om at stå sammen og om at nazisme og racisme skal bekæmpes overalt, hvor vi møder det.

Naziangreb før demonstrationen

Før demonstrationen forsøgte fascister fra gruppen RightWings, der er baseret i Kalundborg, men også tæller medlemmer fra Østfyn og København, to gange at angribe demonstrationsdeltagere. I første omgange angreb 10-15 maskerede nazister fire demonstranter ved Sydhavnen Station. De fire slap dog væk. Få minutter senere angreb samme gruppe en anden lille gruppe demonstranter, der var ankommet til Mozarts Plads en halv time før demonstrationen startede. Den lille gruppe nåede dog at flygte ind i Fakta på pladsen. Trods massiv polititilstedeværelse i Sydhavnen gik der mere end ti minutter før de dukkede op ved Fakta.

En af bilerne med RightWings-medlemmerne blev stoppet af politiet på Sjælør Boulevard før demonstrationen og de fem passagerer blev anholdt og kørt til Station City. Efter de to episoder samledes demonstranterne på Mozarts Plads, og RightWings-folkene blev ikke set mere på dagen.
Der gik dog ikke længe, før næste episode opstod. Tre mænd, hvor den ene havde medbragt en lægtehammer, forsøgte at angribe demonstrationen. Den ene af dem sagde flere gange: ”Vi er ikke nazister, flere af mine venner er perkere”. Et mantra han gentog igen og igen, indtil de tre blev anholdt af politiet. En af dem blødende fra hovedet, efter at en af de demonstranter, der havde deltaget i forsvaret af demonstrationen, havde slået ham med en flaske.

De tre personer er ikke tidligere set i forbindelse med aktiviteter på den yderste højrefløj, oplyser Researchkollektivet Redox. Om de er ukendte nazisympatisører, lokale kriminelle eller noget helt tredje står derfor foreløbig hen i det uvisse.

Kort tid derefter gik den lokale nazist Michael Brix forbi demonstrationen efter at have været ude og rive antiracistiske løbesedler ned fra lygtepæle i området. En række antiracistiske demonstranter trak over mod ham, men han blev hurtigt omringet af politi, der eskorterede ham væk.

Michael Brix.

Michael Brix var den eneste af de lokale nazister, der viste sig. Hverken DNF, der troppede op ved Racismefri Bys demonstration i december, eller andre lokale sympatisører, viste sig. De eneste organiserede fascister, der var på gaden, var altså de tilrejsende RightWings-folk, der i øvrigt også var i Korsør i lørdags.

Kampen fortsætter

Nazisme kan bekæmpes på mange måder. I kaffekøen ved pølsevognen gav en ældre nytilflyttet dame råd til en af de yngre demonstrationsdeltagere. Op af lommen trak hun et rengøringsredskab til et keramisk komfur og forklarede:

 Den er skidegod til at fjerne klistermærker med!

Den stående demonstration sluttede med at blive forvandlet til en gående, der igennem Sydhavnen og Valby råbte ’Ingen nazister i vores gader’, ’Bekæmp nazismen – her og nu’ og ’Kampen fortsætter’, mens der blev vinket lystigt fra mange vinduer.

Racismefri By fortsætter med at arrangere aktiviteter mod nazismen. Næste gang er den 8. februar, hvor de fjerner naziklistermærker i området. Læs mere på deres facebookside.

Læs mere om RightWings hos Modkraft

Læs mere om DNF hos Redox