Året der gik – 2013

2013 er slut, og vi samler her op på nogle af de vigtigste begivenheder set med antifascistiske briller.

Hvor 2012 var et af de hårdeste år, når det kommer til nazistiske angreb på venstrefløjen i Danmark, så har 2013 været helt anderledes.
En omfattende kampagne, hvor centrale medlemmer af White Pride året igennem er blevet hængt ud i deres lokalområder og ved arbejdspladser har betydet, at den nazistiske voldsgruppe har været presset mere end i flere år.
Samtidig har en del af de mest aktive medlemmer af gruppen flere gange været i retten og modtaget både betingede og ubetingede fængselsstraffe.

I februar i år var der i øvrigt premiere på filmen ”Det mørke Århus” (link) af Produktionskollektivet Opbrud, der fortæller om det seneste årtis kamp mod nazisterne i Århus.

Racister og fascister hånd i hånd

Året igennem var der flere forsøg på racistiske og fascistiske markeringer. Alle gange blev de imødegået af antifascister, hvilket førte til at flere markeringer blev aflyst eller at meget få fascister mødte op.

Først på året indkaldte SIAD til demonstration på Søtorvet med planer om at marchere derfra til Axeltorv og med forventning om, at op mod 100 ville deltage. Den racistiske forsamling endte imidlertid med at bestå af blot 25-30 personer, der måtte blive stående på Søtorvet. Racisterne måtte desuden forkorte deres demonstrationstid kraftigt og føres væk under politibeskyttelse, da en antifascistisk larmedemo viste, at København ikke ser stiltiende til, når racister forsøger at mobilisere i byen.

I maj indkaldte facebooksiden ”Nej til moskeer” til demonstration på Københavns Rådhusplads. En massiv politiindsats opløste først en antifascistisk moddemonstration og sikrede derefter, at omkring 30 nynazister fra bl.a. Danmarks Nationale Front kunne demonstrere, mens antifascister blev holdt på behørig afstand. Nederlaget for den racistiske gruppe blev forstærket af at de på forhånd havde måttet aflyse annoncerede demonstrationer i Odense, Aalborg og Århus.
I august forsøgte SIAD igen at gøre sig bemærkede, denne gang fordi sommerens agurketid gjorde, at det blev en stor sag, at der er halalkød på hospitalerne. På trods af sommerferie blev racisterne også her mødt af aktive antifascister.

Fascistisk offensiv og modsvar i København

Mens tidligere år også har budt på mislykkede forsøg på markeringer fra SIADs side, så kom der i slutningen af året en opblomstring i nazistiske overfald og provokationer, der ikke er set længe i København.
I november blev tre ungdomshussympatisører overfaldet af fire nazister på Hovedbanegården og en uge efter blev en aktivist angrebet på Nørrebro. Det lader ikke til, at overfaldene har været planlagte eller har sammenhæng med hinanden, men for at nazistisk vold aldrig må stod uimodsagt, indkaldte AFA til demonstration mod nazivold. Flere af demonstranterne herfra tog videre til Sydhavnen, hvor de mødtes med en demonstration arrangeret af Racismefri By som reaktion på, at det gamle nazimiljø i Sydhavnen er begyndt at røre på sig.

Få dage inden de to antifascistiske demonstrationer havde flere været på gaden, da Danish DefenceLeauge (DDL) annoncerede uddeling af løbesedler på Frederiksberg midt i juletiden. På få dage lykkedes det at mobilisere 150 antifascister, der stoppede løbeseddeluddelingen, inden den overhovedet kom i gang.

Ligesom tidligere år var det i 2013 tydeligt, at det antifascistiske miljø står sammen og kan handle hurtigt. Som et symbol på dette var der ved årets 1. maj i København én samlet venstreradikal demonstration. Samme dag lancerede AFA det nye aktionskoncept ALERTA!, (link) der styrker muligheden for at det antifascistiske miljø kan agere hurtigt og kollektivt. Konceptet blev i løbet af året brugt ved flere af de ovennævnte begivenheder.

Redox er tilbage

2013 blev også året hvor flere gamle kendinge kom på banen igen. RetsgruppenAnarchist Black Cross (ABC) genopstod og Redox (link) tilmeldte sig Pressenævnet og kunne derefter genåbne deres hjemmeside efter næsten to år offline. Researchkollektivet lagde stærkt ud med en rapport om Danskernes Parti (DP)(link)og en grundig dækning af DPs opstilling til lokalvalgene.

2013 blev også året, hvor terrorsagen mod aktivister fra AFA og Redox blev droppet. Syv antifascister blev i stedet tiltalte for hacking, vold og hærværk og fik i oktober betingede domme på to til fem måneder. Tre af de syv blev frifundet.

SDL-fiasko i Malmö

Antifascisme kender ingen grænser, så da SwedishDefenceLeauge (SDL) i marts annoncerede en demo i Malmö, deltog flere antifascister fra Danmark. Demoen blev en fiasko for SDL, hvis forsamling på omkring 25 deltagere måtte trykke sig op mod et hushjørne beskyttet af afspærring og politi med hunde, mens ca. 1200 antiracistiske demonstranter overdøvede deres taler og gjorde racisterne til grin inden de trak halen mellem benene og blev kørt væk i en politibeskyttet bus.

Fire måneder efter forsøgte SDL igen, denne gang i Göteborg. Her samlede de 15 sympatisører, der ligesom i Malmö forsøgte at gennemføre en markering ved at spille hård rock fra et lydanlæg. Også her blev racisterne mødt af en moddemonstration, der gjorde det svært for SDL at gennemføre deres arrangement og forhindrede dem i at komme i kontakt med forbipasserende.

Det svenske nazistparti Nationaldemokraterne fik samme bekomst som SDL, da de i foråret forsøgte at gennemføre en turné med torvemøder i Östergotland. De indledte turnéen i Norrköping og Linköping og begge steder blev de mødt af lokale, der overdøvede deres taler med høje buh-råb, slagord og fløjter.

Modstand mod SvenskaMotståndsrörelsen

Den mest voldsberedte nazistiske organisation i Sverige, SvenskaMotståndsrörelsen (SMR) har også været på gaden i 2013. I august overfaldt de en tilfældigt forbipasserende kvinde, da de delte løbesedler ud i Uppsala. En mand forsøgte at hjælpe kvinden, men blev selv overfaldet og begge måtte køres på hospitalet.

Organisationen lægger ikke skjul på deres hang til vold og tidligere på året blev en 18-årig med forbindelser til SMR dømt for mordet på den 22-årige Joakim Karlsson i september 2012.

SMR afsluttede året med at overfalde en antiracistisk demonstration i den stockholmske bydel Kärrtorp. Demonstrationen var indkaldt som en reaktion på en stigning i SMRs aktiviteter i området, herunder nazigraffiti på skoler og kamptræning på den lokale sportsplads. De ca. 30 angribende nazister forhindrede dog ikke demonstrationen i at blive gennemført, men blev i stedet jaget væk og ud i skoven. Reaktionen fra det svenske antiracistiske miljø kom prompte med 24 antiracistiske manifestationer i 23 byer, hvoraf demonstrationen i Stockholm samlede mellem 16.000 og 18.000 deltagere.

Den 22. december blev en antifascist fra Stockholm fængslet for drabsforsøg efter at have deltaget i forsvaret af demonstrationen i Kärrtorp.

Racistiske blodspor

At vold er en ufravigelig del af fascisme og racisme var der desværre flere beviser på i 2013. I Paris blev den 18-årige antifascist ClémentMéric dræbt af fem mænd med relation til højreorienterede grupper, i Athen blev den venstreorienterede rapper PavlosFyssas dræbt af knivstik af et medlem af det nazistiske parti Gyldent Daggry og i New York blev den 16-årige afro-amerikanske dreng Kimani Grey skudt syv gange af betjente i civil.

Kimani Grey er bare en af de mange afro-amerikanere og latino/latina-unge, der på daglig basis bliver chikaneret af politiet i USA, der har startet en krig mod disse unge. En krig, hvor politiets aggressive fremfærd alt for ofte ender med, at nogle af de unge bliver skudt og dræbt.

Mens drabene på ClémentMéric, Kimani Grey og PavlosFyssas fik international opmærksomhed, så slipper fascisterne dagligt afsted med overfald og drab på ikke-vestlige migranter uden offentligheden reagerer på det. Som et langt fra enkeltstående eksempel er Gyldent Daggry igennem flere år blevet forbundet med voldelige overfald på migranter, uden at det har medført de initiativer, som drabet på PavlosFyssas har haft.

Nye pogromer på vej i Tyskland?

Mord er en af de yderste konsekvenser af det voldelige tankesæt bag fascismen, men hadets ideologi manifesterer sig desværre på mange måder. I den tysktalende del af Europa kom det i 2013 til udtryk med en massiv racistisk hetz mod migranter.

Åbningen af et nødflygtningecenter i bydelen Hellersdorf i Berlin fik en gruppe, der bl.a. talte medlemmer fra NationaldemokratischePartei Deutschland (NPD) til at starte en racistisk kampagne. I demonstrationer har gruppen agiteret mod åbningen af centeret med råb som ”Wir sind das Volk – nichtIhr” (Vi er folket – ikke jer, red.) og i en anden bydel i Berlin har en lignende gruppe fået forbudt flygtningebørn at lege på den lokale legeplads. Lignende racistiske reaktioner ses i de sidste par måneder utallige steder i Tyskland, hvor flygtningecentre utallige gange er blevet angrebet med sten, kanonslag og flasker, og hvor store ”borgerforsamlinger” protester mod åbningen af flygtningecentre i deres lokalområder. Selvom NPD har stor indflydelse på demonstrationerne, samler demonstrationerne ikke blot organiserede nazister, men også hundredevis af ”almindelige” borgere.

Længere sydpå i Schweiz er diskriminationen direkte sat i system og flygtninge lever her under apartheidlignende forhold. Ved placeringer af asylcentre er det kutyme, at det nationale immigrationskontor laver såkaldte restriktionsaftaler med den by, hvor centeret skal placeres. Det har ført til, at asylansøgere i nogle schweiziske byer er forbudt adgang på skoler, legepladser, svømmebassiner og legepladser, mens der i andre byer er andre forbud.

Indgreb mod Gyldent Daggry

I Grækenland betød mordet på PavlosFyssas, at de græske myndigheder efter flere års passivitet slog til mod nazistpartiet Gyldent Daggry. Flere ledende medlemmer blev anholdt og er nu anklaget for mord, vold, bortførelser, hvidvaskning, afpresning og en lang række andre kriminelle forhold. Samtidig var den græske præsident Karolos Papoulias ude og advare mod nazismens og fascismens farer.

Herhjemme var både Danskernes Parti, Nordfront (en mini-aflægger af SvenskaMotståndsrörelsen) samt Danmarks Nationale Front ude med støtte til Gyldent Daggry.

Dertil er en lang række officerer i det græske politi enten selv gået, er blevet suspenderet eller forflyttet. Dette er sket i et angiveligt forsøg på at rydde op i et politikorps, der både på gadeplan og på organisatorisk niveau har både uformelle og direkte forbindelser til nazisterne i Gyldent Daggry. Blandt de suspenderede chefer er chefen for politiets specialstyrker, chefen for politiets interne sikkerhedsenhed, chefen for politiets enhed for organiseret kriminalitet, chefen for sprængstofsenheden og chefen for riot-politiet i Keratsini, sydvest for Athen.

Kollektiv fortrængning i Norge

Hvorvidt de flotte ord fra den græske præsident udmønter sig i egentlige ændringer, må tiden vise. I Norge så vi i 2013 et stjerneeksempel på, hvor hurtigt den kollektive glemsel kan sætte ind.

Den 22. juli var 2-årsdagen for Utøya-massakren, hvor den højreekstreme Anders BehringBreivik skød og dræbte 69 unge mennesker. Dagen gik stort set upåagtet hen og et par måneder efter viste det sig for alvor, at massakren ikke får længerevarende konsekvenser for de højreradikale i Norge til trods for Breiviks forbindelser til det højrepopulistiskeFremskrittspartiet (Frp).

Ved Stortingsvalget i september gik Frp ganske vist tilbage, men opnåede stadig 16,3 % af stemmerne, hvilket var nok til at de kunne danne regering med det konservative Høyre som det første højrepopulistiske parti nogensinde.

Parlamentarisk fremgang

Højrepopulisterne oplevede også parlamentarisk fremgang i andre lande. I Tyskland var det nystiftede nationalistiske parti Alternative fürDeutschland (AfD) tæt på at komme ind i parlamentet som det første højrepopulistiske parti og i Danmark havde Dansk Folkeparti (DF) succes i kommunerne og fik bl.a. deres første borgmester i København.

Kort før de danske lokalvalg udkom bogen ”Rechtspopulismuskanntödlichsein” (Højrepopulisme kan være dødelig), der undersøger både højrepopulisternes succes i det meste af Skandinavien samt deres hidtil manglende indflydelse i Tysklands Bogen er oversat til dansk og kan læses online. (link)Det lykkedes ikke nazistpartiet Danskernes Parti at komme ind i hverken byråd eller regionsråd og de måtte da også koncentrere deres aktiviteter omkring Århus og Fredericia, selv om de havde lagt op til en landsdækkende kampagne. Opstillingen betød imidlertid, at det lykkedes dem at brande sig som nationaldemokrater ligesom de er sikret økonomisk med 120.000 kr. i offentlig støtte frem til næste valg.

Partiets opstilling fik samtidig pustet liv i en debat om, hvordan nazister skal behandles. I Fredericia var der ikke så megen tvivl – her udvandrede den lokale enhedslistenkandidat konsekvent, da en nazikandidat dukkede op til en debat.

Kampen fortsætter

Antifascister vil fortsætte med at bekæmpe fascismen og racismen så længe det er nødvendigt og det bliver næppe i 2014 at vi kan lukke og slukke. Det nye år starter med et seminar arrangeret af Redox om højrefløjen i Skandinavien (link) og her på Projekt Antifa vil vi fortsætte med at holde den antifascistiske bevægelse opdateret med nyt fra både ind- og udland, samtidig med at vi har været til stede på især Facebook.

I starten af det nye år relancerer vi Antifashoppen, der har været offline i en længe periode. Samtidig håber vi, at 2014 bliver året, hvor vi kan lægge sidste hånd på en ny udgave af hjemmesiden.

Kampen fortsætter!