NPD´s leder træder tilbage

Holger Apfels stop som leder af NPD kommer i kølvandet på, at der i sidste uge kom tal på andelen af NPD-ledere og funktionærer, der enten er dømt, eller er under anklage for kriminalitet. Avisen Berliner Zeitung dokumenterede i sidste uges mandagsudgave, hvordan 31% af NPD´s 176 ledere og funktionærer enten er dømt for kriminalitet og eller er anklaget i igangværende sager.

Hele partiet er måske ulovligt

Hvad der dog er endnu værre for NPD, er, dels at partiet skrumper og dels at de tyske delstater og den tyske statsanklager har genstartet processen med at få partiet forbudt. Ifølge den tyske forfatning, er både det at ville omstyrte den demokratiske forfatning i Tyskland og det at være et nazistisk parti ulovligt. Nu bliver det så op til den tyske forfatningsdomstol om NPD er forfatningsfjendtligt og nazistisk nok til at skulle forbydes.

Holger Apfels to år ved roret i NPD har været præget af splittelse i partiet. Magtkampe og uenigheder om den politiske linje især i forhold til vægtningen af parlamentarisme frem for samarbejde med egentlig erklærede nazister og mere militant aktivisme gennemsyrer partiet. Dette betyder NPD måske nok fungerer på regionalt plan nogen steder i Tyskland, men på nationalt plan har svært ved at enes.

Myndighederne og offentlighedens langt større fokus på NPD de sidste to år, efter at NSU blev afsløret, har helt sikkert også været med til at svække NPD. Denne øgede fokus på hvad NPD egentlig er for et projekt, har ført til stribevis af sager, om alt fra rod i NPD´s regnskaber og fusk med partistøtte, til utallige sager om erklærede og voldelige nazister i og omkring NPD og ikke mindst sager om forbindelser til NSU.

NPD har endnu ikke offentliggjort hvem der skal efterfølge Holger Apfel.

Expo

Spigel