Mordet på Pavlos Fyssas en uge derpå

At mordet, der efter alt at dømme blev begået af et 45-årigt medlem af Gyldent Daggry (GD), i samarbejde med op mod 40 andre medlemmer og sympatisører af GD udløste kraftige antifascistiske reaktioner i form af mindedemonstrationer, blokader af GD’s arrangementer og angreb på GD’s kontorer i dagene efter mordet kommer næppe bag på særlig mange, der følger med i situationen i Grækenland.

Hvad der til gengæld er usædvanligt er forskellige reaktioner fra de græske myndigheder, medier og ikke mindst regeringens side.

Mordet på Pavlos Fyssas sidste onsdag fulgte lige i hælene på et meget voldeligt overfald på kommunistiske aktivister, ligeledes i Piræus lidt uden for Athen, onsdag den 11. september. Omkring 30 aktivister fra kommunistpartiet KKE var ved at sætte plakater op for en festival, da de blev overfaldet af 50 medlemmer af GD, der gik til angreb på dem med køller og jernrør. Angrebet resulterede i, at otte aktivister fra KKE blev indlagt, nogen af dem med alvorlige skader.

Tidligere Gyldent Daggry-medlem afslører detaljer om Gyldent Daggry

Et tidligere medlem af GD kom i et interview til Ethnos, et stort konservativt græsk dagblad, i søndags med afsløringer om GD’s paramilitære strukturer og ikke mindst samarbejde med hæren. Det tidligere GD-medlem siger til Ethnos at GD’s paramilitære kampgrupper, der ifølge samme kilde, tæller ca. 3000 mand, bliver trænet i våbenbrug af græske militærfolk og medlemmer af de græske specialstyrker, der sympatiserer med eller er medlemmer af GD.

Efter mordet på Pavlos Fyssas og det tidligere medlem af GD’s afsløringer af GD’s voldelige strukturer og forbindelser til det græske militær, har Grækenlands minister for offentlig orden og borgernes sikkerhed, Nikos Dendias, der har ansvaret for politiet og de ikke-militære hemmelige tjenester i Grækenland, iværksat en undersøgelse af forskellige episoder, hvor politiet ikke har formået at stoppe eller retsforfølge medlemmer af GD, der har begået alvorlige forbrydelser. Undersøgelserne skal blandt andet dokumentere om, der er overordnede i politiet, der holder hånden over GD.

Flere græske politichefer forflyttet og suspenderet

En lang række officerer i det græske politi er siden mordet i sidste uge enten selv gået, er blevet suspenderet eller forflyttet. Dette sker angiveligt i et forsøg på at rydde op i et politikorps, der både på gadeplan og på organisatorisk niveau har mange både uformelle og helt direkte forbindelser til nazisterne i GD. Blandt de suspenderede chefer er chefen for politiets specialstyrker, chefen for politiets interne sikkerhedsenhed, chefen for politiets enhed for organiseret kriminalitet, chefen for sprængstofsenheden, chefen for riot-politiet i Keratsini, sydvest for Athen (tæt på det sted Pavlos Fyssas blev dræbt) – og chefen for den berygtede Delta udrykningsenhed, mens to andre overordnede politichefer selv valgte at gå.

Grækenlands forsvarsminister, Dimitris Avramopoulos, har også iværksat en undersøgelse efter, det er kommet frem at GD’s paramilitære grupper angiveligt bliver trænet af ansatte i det græske militær. Undersøgelsen skal kortlægge om der er hold i de afsløringer, som det tidligere medlem af GD er kommet frem med i et interviewet til Ethnos.

Grækenlands præsident Karolos Papoulias har siden mordet i sidste uge været ude og advare mod nazismen og fascismens farer, og han sagde i starten af denne uge til journalister, at han vil mødes med ledere fra oppositionen for at drøfte, hvordan faren fra det ekstreme højre kan tackles.

”Det er min topprioritet som præsident at beskytte det græske demokrati og det græske folk mod den storm, der er på vej”, siger præsidenten.

Hvorvidt undersøgelserne og politikernes ord faktisk udmønter sig i reel handling, er det for tidligt at sige noget om, men mordet på Pavlos Fyssas og det tidligere GD-medlems afsløringer ser ud til på den korte bane at sætte både politiet, GD og ikke mindst den græske regering under pres.

Siden drabet på Pavlos Fyssas er ti GD-medlemmer blevet anholdt i forbindelse med mordet. En af de ti anholdte er en 45-årigt som har tilstået drabet.

Links til yderligere info:

Occupied London

The Guardian

Ekatherimini

Modkraft