Fremgang for højrepopulister i Tyskland

Det nationalistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) ser i meningsmålinger ud til at komme over spærregrænsen på 5 procent. Hvis det holder, er det første gang, at et højrepopulistisk parti kommer ind i parlamentet i Tyskland.

Mens der i mange år har været stærke nynazistiske grupper i Tyskland, så har tidligere forsøg på at skabe et højrepopulistisk parti slået fejl. Med stiftelsen af AfD i foråret er det for første gang lykkedes at samle den liberale, nationalistiske højrefløj.
Successen kan hænge sammen med, at partiet tager udgangspunkt i økonomiske emner som afskaffelse af Euroen og flere penge til de tyske børnefamilier og pensionister.

Det nystiftede parti har dog en tydelig nationalistisk profil, hvor de blandt andet agiterer for en stærkere tysk selvbevidsthed. Samtidig ønsker de en stram indvandringspolitik, hvor der skal være nem adgang for højtuddannede ressourcestærke indvandrere, mens grænserne skal lukkes for indvandrere, der ikke kan lægge penge i statskassen fra dag et.

AfD tager kraftig afstand fra nazister, men deres slogan ”Indvandring efter kvalifikationer, ikke i vores socialsystemer” ligger bemærkelsesværdig tæt på det nazistiske NPDs parole ”Indvandring i vores socialsystemer: Vi siger Nej!”

Nederlag for NPD

For nazisterne i Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD) har valgkampen været en total fiasko. En stort anlagt valgkampturné fik ingen tilslutning og et forsøg på at chikanere valgkandidater med immigrantbaggrund mødte stor vrede i medierne.

Under overskriften ”Rejs hjem i stedet for at rejse ind” skrev NPD et hadbrev til alle kandidater med immigrantbaggrund, hvor de opfordrede kandidaterne til at rejse ud af Tyskland. I brevet havde NPD lagt en selvfabrikeret enkeltbillet, hvor der i destinationen stod ”hjemland”.

Det er ikke første gang, at NPD bruger et valg til at gennemføre en racistisk kampagne og ligesom tidligere har det ikke resulteret i vælgertilslutning. Nazisterne står til at få under 1 procent af stemmerne.

Højrepopulister får ikke indflydelse på regeringen

Selv om AfD kommer ind i parlamentet, får de næppe nogen større indflydelse. De øvrige partier lægger alle afstand til dem og i øjeblikket ser det ud til, at det ender med en koalition mellem det konservative CDU og det socialdemokratiske SPD. De respektive støttepartier, De grønne og FDP, ser begge ud til at styrtdykke.

Relaterede artikler:

[
(Ingen) højrepopulisme i Tyskland – kapitel fra bogen ’Højrepopulisme kan være dødelig’->link: http://projektantifa.dk/bog/ingen-hojrepopulisme-i-tyskland-tanker-og-sammenligninger/]

Effektiv modstand mod NPD’s valgkamp