EDL stoppet af antiracister

English Defence League (EDL) forsøgte i går at gennemføre en march ved en moske i den østlige London-bydel Tower Hamlets. Inden de kom så vidt blev de mødt af flere tusinde moddemonstranter.

Med nationalistiske råb som ’England’ og ’English till I die’ samledes mellem 600 og 700 EDL-tilhængere i går ved Tower Bridge i London for at marchere mod en moske i den østlige del af byen. Marchen var pakket tæt ind i politi, der havde blokeret samtlige sideveje på marchruten.

Fascisterne blev stoppet ca. 600 meter fra moskeen af en af de største antiracistiske demonstrationer i England i nyere tid. I moddemonstrationen vejede bannere med tekster som ’Stop Racist EDL’, ’United AgainstFascism’ og ’Hope not Hate’.

Færre marchdeltagere end forventet

Med maksimum 700 deltagere tiltrak EDL-marchen væsentligt færre deltagere end ved en lignende march i 2011. Antallet var også langt under de 1000 – 2000 deltagere, som arrangørerne havde ventet på forhånd. Dette tal bliver endnu lavere set i lyset af, at en del af deltagerne i EDL-marchen kom fra EDL’ssattelit-organisationer fra blandt andet Polen og Tyskland.

Marchen kommer ellers efter en periode med flere voldsepisoder, som EDL, eller folk med tilknytning til EDL har stået bag. I de seneste måneder har der været flere angreb mod moskeer, heriblandt et brandattentat i juni på en moske i det nordlige London. Moskeen brændte ned til grunden og bogstaverne EDL var kradset ind i murværket. I sidste måned blev Geoffrey Ryan, der har forbindelser til EDL, fængslet for angreb på en anden moske i Essex.

East London står sammen mod racisme

Flere tusind mennesker deltog i demonstrationerne mod EDL. Nogen blev stående i Tower Hamlets, mens andre i større og mindre grupper forsøgte at nå frem og blokere punkter på EDL´s rute.
Dagens største antiracistiske demonstration blev arrangeret af United AgainstFascism og United East End. Et væld af forskellige grupper har deltaget i mobiliseringen til demonstrationen, der også er blevet støttet af lokale politikere, heriblandt borgmesteren i Tower Hamlet. En anden af støtterne var forfatteren Owen Jones.

 Vores besked til EDL i dag: Vi er et samlet samfund. Vi vil ikke stoppe før vi får fjernet denne gift fra gaderne i vores samfund, sagde Jones i sin tale til demonstranterne.

Endnu mere politi end i 2011

Da EDL sidst prøvede at marchere i Tower Hamlets, var der 3000 betjente på gaden i og omkring kvarteret. I går var der ifølge aktivister og Londons politi selv et endnu større opbud af betjente.
Det betød, at de kunne lukke alle større veje omkring EDL´s rute og at de kunne foretage såkaldte ”Kettle”aktioner, hvor betjente i to til tre kæder udenpå hinanden, omringer grupper af demonstranter og enten anholder dem eller lukkede dem ud en af gangen. Politiet lavede mindst en sådan kettle på 150 antifascister, der blev masseanholdt og pillet ud en af gangen i løbet af tre timer.

Der blev foretaget flere arrestationer af både antifascistiske aktivister og EDL-tilhængere. EDL’s leder Tommy Robinson var blandt de anholdte, ligesom i 2011. Denne gang blev han anholdt for at forstyrre den offentlige orden og for at opfordre andre til at forstyrre den offentlige orden.

læs mere her: Islamophobia Watch UAF og the Guardian