Lokale apartheid-zoner for asylansøgere i Schweiz

Restriktionerne er blevet lavet i forbindelse med åbningen af et asylcenter i området og betyder at skoler, legepladser, svømmebassiner og biblioteker, nu er forbudt for asylansøgere.

Det er det schweiziske immigrationskontor, BFM, administrerer hvor asylcentre skal placeres i landet. For at få lokalsamfundene til at acceptere placeringen af et asylcentre, har BFM flere steder lavet restriktionsaftaler med de pågældende byer.

Bremgarten, som lavede aftalen tilbage i april, er således ikke den første by til at indføre sådanne restriktioner. I 2012 indførte Eigenthal i Lucerne restriktioner i form af forbud mod at opholde sig i skolegårde, og der blev overvejet at forbyde asylansøgere at gå på restauranter.

I denne uge åbner et asylcenter i Alpanach, og her planlægger man, at forbyde asylansøgerne adgang til et lokalt plejehjems område, et boligkvarter og en nærliggende skov. I Notwill er der også indført restriktioner der minder om dem i Bremgarten.

Ifølge den schweiziske avis Tagesanzeiger, begrunder Mario Gattiker, der er chef for det schweiziske migrationskontor, de apartheid-agtige restriktioner med at de er blevet indført for at undgå situationer der kan føre til ”gnidninger og vrede”. Raymond Tellenbach, borgmesteren i Bremgarten siger: ”Af sikkerhedsmæssige årsager, har vi besluttet at gøre disse områder utilgængelige, for at undgå potentielle konflikter og primært for at forhindre indtagelse af narkotika. Vi er ikke umenneskelige.”

Aftalerne strider mod den schweiziske forfatning.

Schweiz’ socialdemokratiske justitsminister, Simonetta Sommaruga, har i denne weekend afvist at apartheid-restriktionerne er gyldige. På et pressemøde læste hun følgende erklæring højt: ”Grundrettighederne gælder for alle – og derfor gælder bevægelsesfriheden også for asylsøgende. Der findes intet alment, præventivt badeforbud hverken i Bremgarten eller i nogen som helst anden kommune i Schweiz”.

Grundet modstand mod indvandring har Schweiz i juni valgt at stramme asyllovgivningen. De nye regler indbefatter blandt andet at desertering fra militæret ikke længere er grund til at kunne få asyl. De nye regler betyder også at man heller ikke længere kan søge asyl via Schweiz’ udenlandske ambassader.

Kildehenvisninger:

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/swiss-introduce-apartheidlike-restrictions-local-authorities-ban-asylum-seekers-from-public-places-8750765.html

http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE5804083/schweiz-laver-asylansoeger-fri-omrader/

http://politiken.dk/udland/ECE2047062/asylansoegere-i-schweiz-rammes-af-badeforbud/