Stigning i antimuslimsk vold og racisme efter drab på soldat

EDL på gaden og på nettet

English Defense League har i dag bebudet demonstrationer i op mod 60 byer i England, hvor de, under dække af at mindes den dræbte soldat, vil gå på gaden med deres anti-muslimske og racistiske budskaber. Tidligere på ugen demonstrerede fascisterne i EDL ligeledes i det centrale London. Her mødte op mod 1000 personer op.
Umiddelbart efter drabet på Lee Rigby var blevet bekræftet i de engelske medier, meldte EDL ud på deres officielle twitterprofil, at England havde været udsat for et terrorangreb, og senere, at Tommy Robinson (leder i EDL, red.) ville komme til Woolwich og holde tale. På opfordring fra EDL om at “gå på gaden” og “vise modstand“, samledes omkring 100 EDL tilhængere samme aften i Woolwichs gader, hvor de iført maskering kastede med sten og sloges med politiet.
Udover de sporadiske gadeoptøjer, har EDL siden drabet, stået for en massiv had-kampagne på twitter og facebook. Ud over deres officielle profiler har EDL tilsyneladende oprettet facebooksiden “RIP Woolwich Soldier”, som på kort tid har fået over 1 mio. likes. Det er, på siden, ikke entydigt at EDL skulle stå bag den, men designet og valget af symbolik peger i den retning, hvilket betyder at mange mennesker uforvarende er kommet til at støtte EDL og deres synspunkter via siden.

Angreb på moskeer over hele England

Det er ikke bare på nettet at der har været stor aktivitet og en overflod af anti-muslimske og racistiske kommentarer og udfald, også på gaden har man kunne mærke konsekvenserne af den hadske stemning.
Nogle timer efter at drabet fandt sted blev en moske i Essex angrebet af en mand, der kom ind i moskeen med en kniv og kastede en røgbombe, mens han svinede de tilstedeværende til.
Siden onsdag er mindst ni moskeer, fordelt over hele England, blevet udsat for hærværk eller deciderede angreb.

Voldsom stigning i antimuslismk chikane og vold

Også enkeltpersoner har været mål for chikane og overfald. Organisationen Tell MAMA, der dokumenterer diskrimination af, og overfald på, muslimer, rapporterer at de, i døgnet efter drabet, har fået 38 anmeldelser om verbale og fysiske overfald. Efter eget udsagn, registrerer gruppen normalt “kun” 12 hændelser i gennemsnit på en almindelig uge.

BNP på banen

EDL er ikke alene i forsøget på at øge deres popularitet ved at fiske i de rørte vande. Parlamentsmedlem for BNP, Nick Griffin, udtalte kort tid efter drabet, at soldater var “sikrere ved fronten end i London“, og at “det er konsekvenserne af masseindvandringen“. BNP benytter på denne måde drabet på Lee Rigby til at fremme deres xenofobiske dagsorden gennem medierne, og er med til at sprede had og frygt i England. I dag har BNP indkaldt til demonstration i Woolwich, under parolen “Hate Speachers Out – Freedom and Peace or Islam and Terror”. Som vanligt anvender BNP en retorik, der er designet til at få partiet til at fremstå som forkæmpere for demokratiet og ytringsfriheden, når de i virkeligheden agiterer for en yderst fremmedfjendsk politik.

Flyeren der indkalder til demonstrationen kan ses her

Racisterne er ikke de eneste

Både i Woolwich og Luton, og i resten af England har antifascister og antiracister været på gaden og vist deres modstand mod de antimuslimske og racistiske demonstrationer og organisationer som EDL og BNP. Dokumentationsgruppen Tell MAMA er ikke de eneste der forsøger at modvirke racisternes fremfærd.
Hope Not Hate har lanceret en brevkampagne kaldet “We Are the Many”. Brevet, som 35.000 personer indtil videre har skrevet under på, bliver sendt til lokale aviser i områder hvor EDL planlægger demonstrationer i dag. Kampagnen opfordrer til at stå sammen mod de fascistiske kræfter og ikke lade sig rive med at den opportunisitiske bølge af had, intolerance og ignorance, som racisterne forsøger at gøre større.
Unite Against Fascism har organisereret landsdækkende moddemonstrationer for at samle alle de mennesker i England, der ikke er blevet ansporet til had mod alle muslimer.