Antisemitisk hærværk på hoveddør

Helt konkret går stolperstein-projektet ud på, at mindes ofre for nazisterne under 2. verdenskrig, der blev deporteret til koncentrationslejre. Siden 1997 har et initiativ, startet af kunstneren Günter Demnig, forsøgt at mindes ofrene ved hjælp af de såkaldte snublesten, eller på tysk stolpersteine. En snublesten er en sten på størrelse med en brosten, med en messingplade monteret øverst. På pladen står ”Her boede…navn, fødselsår, deportationsdato og deportationsdestination og for de fleste vedkommendes dødsdestination”.

Projektet startede i Berlin, men har nu spredt sig til flere europæiske storbyer. I alt er der blevet lagt flere end 38.000 snublesten rundt omkring i Europa.

I Berlin i bydelen Friedenau, ligger også flere snublesten. Petra Fritsche arrangerer historiske rundvisninger til snublestenene i lokalområdet, og er med til at skabe opmærksomhed, når nye sten bliver lagt. Derfor er hendes navn også offentlig kendt, hvilket betyder at hun i en længere periode har modtaget trusselsbreve og telefoniske trusler fra nazister. Hærværket på hendes hoveddør er indtil videre højdepunktet for truslerne.

Petra Fritsche er en af initiativtagerne til at lægge snublesten i gaden Stierstrasse. I denne gade har initiativet lagt 54 sten. I Stierstrasse blev jøder, inden nazisterne deporterede dem, stuvet sammen i såkaldte stjernehuse. Husene blev kaldt sådan, da de blev markeret med en gul stjerne, så der ingen tvivl var, at der boede jøder i bygningerne.

Petra Fritsche har anmeldt hærværket. Hun formoder at det er de samme gerningsmænd som der i slutningen af marts ødelagde dusinvis af snublesten i Stierstrasse og i andre nærliggende gader. Friedenau er kendt for at være et kvarter der er beboet af få arbejdsløse og borgere med en høj indkomst. At det er her de antisemitiske angreb finder sted overrasker ikke Petra Fritsche der udtaler: ”Antisemitisme er åbenbart igen blevet acceptabelt i samfundet”.

Trods truslerne arbejder Petra Fritsche videre. Den næste nye snublesten i Stierstrasse er planlagt til at blive lagt den 10. september.

For information om snublestenene og initiativet (Engelsk)

[
Artikel i Berliner Zeitung om hærværket->http://www.berliner-zeitung.de/berlin/friedenau-antisemitische-parolen-an-der-wohnungstuer,10809148,22768452.html] (Tysk)