Antallet af højreekstremister i tyske vagtfirmaer stiger støt

En tysk fodboldfan blev overfaldet på toiletterne til en fodboldkamp på Dortmund stadium. Han blev angiveligt overfaldet af en vagt der menes at have lagt højreradikalt materiale op på internettet. Der har længe været rygter om at vagterne på Dortmund stadium har haft tilknytning til det nynazistiske miljø og det har nu ført til at der vil blive lavet et grundigere baggrundstjek på stadiumets ansatte.

Men hændelsen i Dortmund er bare et symptom på et større problem vedrørende Tysklands sikkerhedstjenester. Uniformer, machoattitude og muligheden for magt, lader til at tiltrække nynazister og andre højreorienterede. Desuden er det nemt at få job i denne sektor. Man mener at der efterhånden er næsten lige så mange private sikkerhedsvagter som der er politibetjente i Tyskland. Efterretningstjenesten i den tyske stat Brandenburg, har i en rapport skrevet at “det er mere og mere sandsynligt at folk med tilknytning til den højreekstremistiske scene søger arbejde eller etablerer deres egne virksomheder i sikkerhedssektoren”. I den samme rapport står der at der er ”betydelig risiko for konflikt” da der er begyndt at være nynazistiske sikkerhedsvagter ansat på fx bosteder for asylansøgere.

I Wetterau i den vestlige stat Hessen, blev to sikkerhedsvagter til åbningen at et museum for keltisk kunst, genkendt som tidligere medlemmer af det nynazistiske NPD. Sidste december hyrede internetsiden Amazon sikkerhedsvagter fra Hensel European Security Services (H.E.S.S), som dukkede op på arbejde i tøjmærket Thor Steinar, som er populært i den nynazistiske scene. Patrick Hensel som er chef for H.E.S.S, har udtalt at det aldrig er faldet ham ind, at hans firma deler navn med Hitlers stedfortræder, Rudolf Hess og har annonceret at han vil ændre navnet.

I Dresden blev sikkerhedsvagter på en universitetscampus ligeledes identificeret som højreekstremister, på trods af Dresden ligger i staten Sachsen, som er den eneste stat i Tyskland hvor efterretningstjenesten
generelt laver baggrundstjek på folk der søger arbejde i sikkerhedstjenesteindustrien. Siden 2008 har de fundet forbindelse til højreekstremister i 50 ansøgere ud af 6.000, ifølge Frank Wend, talsmand for Sachsens indenrigsministerium.

I lyset af den seneste udvikling, opfordrer en række politikere til mere gennemgående sikkerhedstjek og bredere samarbejde og ikke engang den tyske sammenslutning af private sikkerhedsydelser har nogen
indvendinger mod strammere kontrol.

Artikel i Spiegel (Engelsk)