AFA: Vores største styrke er vores antal

1. maj lancerede Antifascistisk Aktion et nyt koncept for hasteindkaldte demonstrationer og blokader. De kalder det ALERTA! Redaktionen har taget en snak med AFA’s talskvinde Janni om konceptet.

Hvorfor lancerer I ALERTA! nu?
“Projektet har været på tegnebrættet længe. Vi har set en ændring i hvordan den yderste højrefløj mobiliserer og agerer på gadeplan, og vi oplever oftere og oftere, at vi skal mobilisere på kort tid. Det betyder, at der ikke er tid til at bygge et hype op om en moddemonstration over en længere periode. Der er derfor et behov for et fasttømret koncept, som folk med tiden vænner sig til og lærer at kende. At vi lige vælger 1. maj skyldes, at det er en dag, hvor vi kan komme ud og møde en masse mennesker og fortælle dem om projektet,” siger Janni og fortsætter:

“Samtidig står vi over for kommunalvalget i november, hvor Danskernes Parti stiller op i København. Det vil betyde en øget nynazistisk tilstedeværelse i gadebilledet efter sommerferien. Det har derfor været vigtigt at få lanceret projektet i god tid, så vi er klar til at imødegå nynazisternes valgkamp.”

Hvor kommer navnet fra?
“Navnet er afledt af kampråbet “Alerta, alerta, antifascista”, der groft oversat betyder “Vær beredt, antifascister”. Vi synes at det er meget sigende for det, som konceptet skal bruges til, nemlig arrangementer, hvor der er brug for at reagere hurtigt for at imødegå en konkret trussel.”

Hvad går konceptet ud på?
“Det grundlæggende er at skabe en platform for at agere hurtigt, aktivt, offensivt og kollektivt. Vi vil kunne samle en moddemonstration mod nazimarkeringer på få timer. Det indebærer først og fremmest, at vi vil styrke og udbrede to af de vigtigste kommunikationsveje vi har nu: kæde-sms’erne og de sociale medier. Allerede nu ryger Antifa Updates sms’er ud til mere end 800 personer, men vi skal have mange flere med. Det samme gælder Projekt Antifas facebookside, der følges af over 3.000 personer. Jo flere personer, der får informationen, desto flere personer kan vi samle til aktionerne, og det er netop den grundlæggende tanke: At vore største styrke er vores store antal,” fortæller Janni.

Hvordan vil I komme ud med budskabet om at folk skal deltage i ALERTA!-aktionerne?
“Vi vil skabe synlighed. Vi skal ud på uddannelsesstederne og forsøge at engagere de unge der. Vi skal være tilstede i gadebilledet og på nettet. Målsætningen må være, at folk i hovedstadsområdet, som gerne vil engagere sig i antifascisme, ved, at ALERTA! findes. Derudover vil vi selvfølgelig også ud og præsentere projektet for andre venstrefløjsgrupper,” siger Janni.

Hvordan forventer du, at aktionerne vil forløbe?
“Det er svært at sige på forhånd. Nogle gange vil det være demonstrationer, andre gange stillestående markering eller blokader. Det må være situationen, der definerer aktionsformen. Men nogle ting ligger fast, for eksempel at vi konsekvent har samling på Blågårds Plads og at vi har fastsat nogle simple rammer for aktionerne.”

Hvad skiller det koncept fra fx de seneste par års demonstrationer i København mod fx SIAD og Daniel Carlsen?
“Vi tror ikke, at der bliver så stor forskel. På mange måder har protesterne mod Daniel Carlsen sidste år og mod SIAD i februar været eksperimenter, hvor vi at afprøvet forskellige tiltag, og det har givet noget at bygge videre på. Tanken er, at hver eneste aktion og demonstration skal bygge ovenpå de erfaringerne fra de tidligere.”

Er der nogle andre aktioner, som i er inspireret af?
“Vi er generelt inspireret af tanken om åbne og inkluderende aktionsformer. De tyske blokader mod nazimarcherne i Dresden og Lübeck er selvfølgelig oplagte, men også modstanden mod Sverigedemokraterna og Swedish Defence League i Malmö samt Stoppa Svenskfientligheten i det centrale Stockholm i 2010 er vigtige inspirationskilder. Fælles for de aktioner har været, at de har været indkaldt meget bredt og indkluderende på et kompromisløst antifascistisk grundlag, og at de har formået at have et konfliktniveau, hvor alle kunne være med.”

Hvorfor er et koncept vigtigt istedet for enkeltstående aktioner?
“Nazisterne forsøger at undgå antifascistiske protester ved at holde kortene helt tæt til kroppen. Det er en strategisk udfordring som vi skal imødegå. Det er alfa og omega, at nazisterne ikke får lov til at markere sig uimodsagt i det offentlige rum. Deres politik skal ikke normaliseres og de må ikke få fodfæste på gaderne. Når de vælger en ny strategi, så har vi fundet det nødvendigt at tænke anderledes ift. vores egne modstrategier,” forklarer Janni. Hun fortsætter:

“Mange af de aktioner vi er inspireret af har været bygget op over mange måneder, hvor der er skabt en politisk og aktivistisk hype omkring projektet. Det er ikke muligt, når vi skal indkalde til en blokade med et eller to døgns varsel. Derfor vælger vi i stedet at forsøge at opbygge en permanent aktionsidentitet, eller brand om man vil.”

Hvad skal man så kunne for at være med?
“Intet! Vi håber selvfølgelig at folk, der dukker op, vil tage aktivt del i aktionen, fx ved at være med til at overdøve en nazistisk markering, dele løbesedler ud, holde bannere eller alt muligt andet, men det er intet krav. Vores største force som bevægelse er vores antal, og de største sejre er dem vi vinder uden kamp, netop på grund af vores antal. Vi håber at aktionerne kan være indkøringsport til venstrefløjen for folk, der sympatiserer med vores holdninger, og som gerne vil snuse lidt mere til bevægelsen,” siger Janni.

Mere info:

 Informationsmøde onsdag den 8. maj klokken 19.30 i Folkets Hus

 Blev fan af Projekt Antifa på Facebook

 Tilmeld dig Antifa Update: Send teksten TILMELD til 51920161 (gratis).

 Besøg ALERTA!s hjemmeside