Omfattende brand på Frihedsmuseet

Frihedsmuseet blev i nat hærget af en voldsom brand. Brandalarmen gik kort før kl. 02, og da de første brandfolk kort tid efter ankom til museet, stod der høje flammer på to sider af bygningskomplekset, der hovedsagligt er af træ.

Selvom store dele af museet er brændt ned, lykkedes det tilsyneladende Københavns Brandvæsen at redde det meste af den uvurderlige samling.

Selvom dele af selve udstillingen er blevet beskadiget af sod og røg, lykkedes det de omkring 50 brandfolk at redde museets arkiv og det meste af de udstillede genstande.

Samlingen, der fortæller om den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig og modstandskampen mod den nazistiske besættelsesmagt, skal nu gennemgås af Nationalmuseet teknikere.

Brand muligvis påsat

Indtil videre kan man kun gisne om brandårsagen, men hverken politiet eller brandvæsenet udelukker muligheden for, at branden kan være påsat.

Projekt Antifa har været i kontakt med flere anonyme kilder, der har været tæt på brandslukningen, og meget tyder på, at branden kan være påsat. Branden startede med al sandsynlighed på husets ydervæg og kan have haft to arnesteder.

Det peger i retning af, at branden ikke opstod af sig selv, som det for eksempel ville gøre ved en elektrisk kortslutning inde i bygningen eller lignende.

Før politiet og brandvæsnet har foretaget tekniske undersøgelser af branden er dette imidlertid kun formodninger, og det er vigtig at understrege, at det er for tidligt at sige, om der ligger en forbrydelse bag branden.

Vi følger op på sagen i takt med, at opklaringen foregår.