Hollandsk parlament afviser fascistisk svigerfar

Den argentinsk-fødte prinsesse Máxima blev gift med Willem-Alexander i 2002. Heller ikke dengang deltog hendes forældre. Inden brylluppet blev annonceret, var der stor debat i det hollandske parlament, om man kunne acceptere Willem-Alexanders ønskede ægtefælle. Det hollandske parlament skal nemlig godkende tronarvingens ægtefælle. Ud af 225 valgte stemte 15 imod og 7 afholdt sig fra at stemme. Derudover tilføjede parlamentet til godkendelsen af ægteskabet, at den kommende prinsesses far ikke måtte deltage i brylluppet.

Máximas far, Jorge Zorreguieta, var landsbrugsminister under det argentinske militærdiktatur, der varede fra 1976-83. Man vurderer, at militærdiktaturet sørgede for, at omkring 30.000 mennesker forsvandt. Det drejede sig om politiske modstandere (typisk venstreorienterede), akademikere (særligt fra de humanistiske og kreative fag) samt homoseksuelle og til en vis grad jøder. Et endnu større antal mennesker blev fængslet og tortureret eller gik i eksil. Militærdiktaturet lukkede desuden flere uddannelser, som de anså for farlige. For eksempel blev teateruddannelserne lukket, samtidig med at størstedelen af de studerende blev slået ihjel eller flygtede. Prinsesse Máxime er i dag det mest populære medlem af det hollandske kongehus. På trods af hendes popularitet er hendes far stadig ikke velkommen til indsættelsesceremonien.

Jorge Zorreguieta hævder, at han ikke vidste noget om de mange forsvundne politiske modstandere, mens diktaturet stod på, men det er næppe sandsynligt. Størstedelen af den argentinske befolkning vidste, hvad der foregik – også selvom de ikke selv var politisk aktive eller i fare. Derudover forsvandt flere ansatte i Zorreguietas eget ministerium, mens flere hundreder blev tvunget til at sige op på grund af deres eftersigende venstreorienterede ”tendenser”. Samtidig havde Jorge Zorreguieta en tæt relation til José Alfredo de Martínez de Hoz, som styrede den argentinske økonomi under Jorge Videlas diktatur. Hans høje placering i det argentinske regime og den generelle viden om, hvad der foregik i det argentinske samfund, gør det usandsynligt, at Zorreguieta ikke udmærket vidste, hvad der foregik – også selvom han muligvis ikke selv har givet ordre til mord, fængslinger og tortur.

Det er ikke første gang, mennesker med en dyster fortid gifter sig ind i det hollandske kongehus. Dronning Beatrix giftede sig i 1966 med den tidligere tyske diplomat Claus van Amsberg, hvilket førte til hollandske protester med slagord som “Claus, ‘raus!” (Claus, forsvind!). Von Amsberg havde nemlig en fortid i Hitler Jugend og havde som teenager i en kort periode tjent i den tyske hær. Også dengang skulle det hollandske parlament tage stilling til dronningens kommende ægtefælle.