Anklager om racisme bag politi-drab på teenager i N.Y.

I Flatbush-kvarteret, der ligger i New York-bydelen Brooklyn blev 45 mennesker anholdt onsdag aften i forrige uge. De anholdte holdte vågenat for, og protesterede over politimordet på en ung afro-amerikansk mand i kvarteret den foregående lørdag, den 10. marts.

Den 16-årige, Kimani Grey, blev skudt syv gange af to betjente i civil. Betjentene hævder, at de skød og dræbte Kimani Grey, fordi han pegede på dem med en pistol, da de steg ud af deres bil, for at undersøge ham og den gruppe, han stod sammen med.

Vidner til episoden har dog en helt anden udlægning af sagen. Ifølge dem sprang de to betjente i civil ud af deres ligeledes civile bil og løb hen imod gruppen af unge med deres tjenestevåben fremme, uden at identificere sig.

Dette fik gruppen til at spredes og forsøge flygte. Betjentene åbnede herefter ild og skød 11 skud, hvoraf de syv skud ramte Kimani Grey i arme, ben og ryg.

Ifølge vidnerne lå Kimani på jorden og råbte, at civilbetjentene ikke skulle skyde, mens de de sidste dræbende skud blev affyret.

Protesterne begyndte allerede samme aften og tog til i løbet af weekenden og fortsatte om mandagen, tirsdagen og kulminerede foreløbigt onsdag den 13. marts om aftenen.

Denne kulmination kom ovenpå frigivelsen af en obduktionsrapport, der viste at Kimani var blevet skudt syv gange, hvoraf de fleste skud var i ryggen.

Udover de mange sørgende og protesterende, der blev anholdt for at forstyrre den offentlige orden onsdag, valgte New Yorks politi også at erklære den protesterende del af Flatbush i undtagelsestilstand.

Det betød, at pressen fik begrænset, eller helt nægtet adgang til dele af kvarteret. Ifølge både pressen, de protesterende og vidner var protesterne på ingen måde voldsomme, mens det kampklædte politiets fremfærd af flere uafhængige kilder beskrives som særdeles hårdhændet og brutal.

Mange lokale har været på gaden for at kræve svar på, hvorfor Kimani Grey blev skudt samt for at protesterer mod den voldsomme politibrutalitet, der dræbte ham. De protesterende, og med dem mange borgerretsfolk og organisationer, kæder mordet sammen med racisme.

Kimani Grey er, ifølge dem, endnu et offer for politiet i USA’s krig mod afro-amerikanske og latino/latina-unge.

En krig hvor politiet under påskud af bekæmpelse af narko- og bandekriminalitet, stopper og undersøger, eller simpelthen bare chikanerer unge afro-amerikanere og latino/latina-unge langt oftere end nogen andre grupper i samfundet. En krig, hvor politiets aggressive fremfærd alt for ofte ender med, at nogle af de unge bliver skudt og dræbt.

Især de meget kritiserede Stop and Frisk (stop og visitér) undersøgelser, der svarer til de beføjelser, det danske politi har i visitationszonerne, bliver hovedsagligt brugt mod afro-amerikanere og latino/latinaer – angiveligt i politiets jagt på stoffer og våben.

Langt hovedparten af de unge, som bliver stoppet er uskyldige, men de bliver alligevel visiteret – nogle gange flere gange på én dag og meget ofte der, hvor de arbejder, går i skole eller bor.

Organisationen New York Civil Liberties Union offentliggjorde i sidste uge antallet af Stop and Frisks fortaget af New Yorks politi under den nuværende republikanske borgmester Bloomberg, som har været borgmester siden i 2002.

I alt 4.4 million stops er blevet registreret, ifølge politiets egne data, og af dem var de 86 procent vendt mod afro-amerikanere eller latino/latinaer.

88 procent af disse visitationer førte hverken til bøder, arrestationer eller anden retsforfølgelse.

Udover at være et kæmpe spild af ressourcer, bliver disse visitationer også kritiseret for at være ekstremt diskriminerende, ødelæggende og potentielt livsfarlige for de unge, der bliver udsat for dem.

En af de mange, der har udtalt sig mod Stop and Frisk-politikken i kølvandet på mordet på Kimani Grey er Kenneth Montgomery.

Montgomery er udover at være advokat for Kimani Greys familie også tidligere anklager ved retten i New York, og han har arbejdet tæt sammen med New Yorks politi som anklager i bandesager.

“Denne militære politi-taktik, og den ekstreme politi-overvågning af lokalområder i by efter by, rammer kun dem, der er sorte og brune. Dette forvrænger fuldstændig oplevelsen af at være ung disse steder, af at gå ned ad gaden, og det forvrænger selv de mest banale møder med politiet,” siger Kenneth Montgomery.

(…) ”og det er ikke kun i Brooklyn, det foregår i stort set enhver af de store byer i det her land,” tilføjer han.

Flere borgerretsgrupper rejser hvert år utallige sager, der ligner Kimani Greys, og de prøver at få dem undersøgt. Dette til trods bliver disse sager sjældent undersøgt til bunds, og hvis de gør, ender det ofte med meget tvivlsomme frifindelser eller meget milde påtaler til de implicerede betjente.

Se mere om sagen her:

http://www.nyclu.org/news/nypd-lodge-5-millionth-street-stop-under-mayor-bloomberg-today

http://www.uscop.org/the-nypd-declares-martial-law-in-brooklyn/

http://rt.com/usa/police-flood-brooklyn-neighborhood-238/