Mindedemonstration for antifascist i Milano

Forhistorien

D. 16. marts 2003 dukkede tre nazister op foran en bar, der var kendt tilholdssted for antifascister, og begyndte at provokere. Da flere antifascister kom ud af baren stak nazisterne af og antifacisterne satte efter. Provokationen foran baren viste sig at være et nøje planlagt bagholdsangreb; rundt om hjørnet fra baren ventede ti nazister med knive, og stak løs på alle, der kom fra baren. Flere blev hårdt såret og Davide Cesare (Dax) forblødte på stedet.
Episoden bliver kun mere tragisk af at det tilkomne politi var længe om at tilkalde en ambulance. Det er dog uklart om Dax ville have overlevet.

Weekendens minde-arrangementer

Under parolen ”med Dax i hjertet” (Con Dax nel Cuore), blev der i weekenden afholdt flere kulturelle og politiske arrangementer til minde om Dax. Højdepunktet var demonstrationen lørdag hvor over 8000 mennesker, fra Italien og det øvrige Europa, deltog.

Weekenden satte i gang torsdag, med en fest på universitetet i det centrale Milano. Om fredagen besatte folk en fabriksbygning, der blev omdøbt til Area Grizzly. Bygningen blev bl.a. brugt fredag aften til at afholde en paneldebat med deltagere fra Jabalia Youth Centre (Palæstina), Marcha Patriottica (Colombia) og Antifascist Network South Athens (Grækenland). Her blev der, på tværs af nationaliteter og kernesager, diskuteret antifascistiske og antikapitalistiske modstandsformer.

Lørdag eftermiddag samledes hele 8000 mennesker i det centrale Milano. Herunder en sort blok på omkring 1500 mennesker, en tredjedel med hjelme på.
Den sorte blok stod for en række militante aktioner i løbet af dagen. I begyndelsen af demonstrationen blev den politistation, som Dax forblødte i nærheden af, angrebet med kasteskyts og romerlys. Politiet svarede igen med tåregas. Netop denne politistaion har flere gange været i søgelyset, fordi anholdte fra venstrefløjen, er blevet udsat for tortur under tilbageholdelser der.
Den sorte blok udførte også kasteskyts-aktioner, da demonstrationen passerede forbi en militærskole og et diskotek, der er et kendt tilholdssted for nazister.
Da marchen snoede sig gennem finanskvarteret blev bankerne massivt angrebet med kasteskyts og grafitti.

Hele demonstrationen havde dog langt fra et militant fokus, og alt i alt var det en farverig blanding mennesker fra alle dele af venstrefløjen, der lørdag aften sluttede demonstrationen af, med en stor antifascistisk fest i Area Grizzly.

Weekendens afsluttende arrangement blev afholdt om søndagen, hvor der, i en lokal park, var forskellige sportsgrene repræsenteret, og alle havde mulighed for at være med.
Venstreføjen i Italien bruger det, at dyrke sport sammen, fx i offentlige parker, som en måde at komme i kontakt med gadebørn og unge, og forsøge at hjælpe dem.
Denne strategi har de haft en del succes med, både som støtte til de unge, men også til at bringe de unge i kontakt med politik.

D. 24. marts slutter aktiviteterne til minde om Dax med en kæmpe fest i det milanesiske kvarter ”Ancora Oggi”. Området er til dagligt kendt for at være domineret af den neo-fascistiske gruppe ”Lealtá e Azione”, men
denne dag vil kvarteret blive omdannet til en antifascistisk frizone med sport, kunst, grafitti, teater og musik.