Det mørke Århus får internetpremiere torsdag

Produktionskollektivet Opbrud havde i starten af februar premiere på deres nye dokumentarfilm ”Det mørke Århus – når politik har en pris”. Filmen handler om den nynazistiske gadevold i Århus og konsekvenserne for venstrefløjen.

”Med vores film vil vi gerne sætte fornyet fokus på problemerne i Århus. Der er desværre en tendens til, at White Prides overfald og hærværk hurtigt glider i baggrunden og ikke bliver omtalt i hverken de etablerede medier eller på venstrefløjen. Vi mener, at det er meget alvorligt, at der i Århus findes et aktivt miljø af nynazister, som målrettet overfalder blandt andre venstreorienterede og etniske minoriteter”, fortæller en af filmens producenter, Charlie Krautwald.

I filmen fortæller nogle af White Prides voldsofre om både de politiske og personlige konsekvenser, som overfaldende har haft. Blandt andre fortæller Hans Jørgen Vad, som sidder i Enhedslistens hovedbestyrelse, om det overfald, han var udsat for på Café Oscar i 2005, hvor et møde i Antiracistisk Netværk blev stormet af en stor gruppe nynazister.

Dokumentarfilmen tager os helt tæt på Marie, en ung politisk aktivist fra Århus. Hun har valgt at flytte fra byen og forklarer om både det politiske og personlige pres, som fylder hverdagen. Volden har gjort det svært for mange at se en fremtid i Århus, og mange af hendes venner er for længst flyttet.

I filmen kommer man også tæt på det antifascistiske miljø i Århus. Winnie, som har været aktiv på den århusianske venstrefløj i mange år, fortæller om, hvordan det hedengangne fristed Huset i 2008 blev et centrum for højrefløjens aggressioner og angreb. Hun beretter om, hvordan at unge mennesker måtte forsvare deres fristed for at kunne holde koncerter, folkekøkkener og møder.

”At vi har fået aktivister fra den antifascistiske venstrefløj til at stå åbent frem og fortælle om deres erfaringer, mener vi er en af filmens stærkeste sider. Det giver et unikt og sjældent indblik i voldens konsekvenser for et politisk miljø, og viser hvor ødelæggende den er. Vi er glade for at de medvirkende har haft lyst til at stille sig op og fortælle deres personlige historier, på trods af at der samtidig følger en portion negativ opmærksomhed fra højrefløjen med, når filmen offentliggøres” siger Charlie Krautwald.

Både Simon Bünger fra Researchkollektivet Redox og Charlotte Johannsen, som i 2008-2009 infiltrerede White Pride, medvirker i filmen. De bidrager begge med indsigt i det nynazistiske miljø og fortæller om det politiske idégrundlag bag volden. Simon Bünger opridser White Prides historie og udvikling de seneste 10 år, mens Charlotte Johansen understreger gruppens politiske forbindelser til andre fascistiske og nynazistiske grupper.

”Filmen samlede i alt ca. 400 tilskuere til premiererne i Århus og København i februar, og vi er enormt glade for den gode respons, vi allerede har fået. Selvom filmen ikke indeholder ny faktuel information, så mener vi, at den er en god introduktion til at forstå problemet i Århus. Vi har for første gang fået samlet de mange informationer til en sammenhængende historie. Vi håber at folk kan identificere sig med de historier vi præsenterer og dermed får en forståelse for situationen,” udtaler Rasmus Preston, en af filmens andre producenter.

Dokumentarfilmen varer 48 minutter og er blevet til gennem ni måneders arbejde fra sommeren 2012 og frem. Bag filmen står Produktionskollektivet Opbrud, som blev grundlagt i 2011. De har tidligere udgivet dokumentarfilmen ”Bombemordet i Søllerødgade”, som omhandler det brevbombeattentat, der i 1992 dræbte en ung socialist på Nørrebro.

”Vi har et ønske om at producere relevante og interessante politiske film og bruge filmmediet til at formidle historier bredt. Filmmediets styrke er netop tilgængeligheden, og det er også derfor, at vi har valgt at give vores to første film gratis væk. Det gør vi også i håbet om at nå så stort et publikum som muligt,” forklarer Rasmus Preston.

Filmen Det mørke Århus – når politik har en pris” har premiere online den 21. marts klokken 20:00 på Youtube og Vimeo. Projekt Antifa er med og poster filmen på både facebook og hjemmesiden.

Følg Produktionskollektivet Opbrud på facebook og hold dig opdateret om fremtidige filmproduktioner ved at trykke her.

Se filmen “Bombemordet i Søllerødgade” ved at trykke her

dmaa-2.png