Ungarsk protest mod antisemitisme

Demonstrationen, med et anslået deltagerantal på omkring 10.000, blev afholdt som reaktion på Gyongyosis kontroversielle antisemitiske udtalelser i parlamentets lovgivende forsamling forrige mandag.
Her udtalte han, på vegne af sit neofascistiske parti Jobbik, “at antallet af jøder i Ungarn, og særligt i Parlamentet og Regeringen, bør optælles med henblik på at vurdere om de (jøderne, red.) udgør en særlig national sikkerhedsrisiko“.

Blandt demonstranterne var flere parlamentsmedlemmer fra både regeringspartiet, Fidesz, og det socialistiske parti. Fidesz’ deltagelse i protesterne mod Gyongyosi udtalelser står i modsætning til deres øvrige politiske relation til Jobbik, da Fidesz har været stærkt medvirkende til at Jobbik er blevet så indflydelsesrige som de er.
Socialisterne, der er i opposition til den siddende regering, har meddelt at de vil boykotte parlamentets udenrigspolitiske komite, så længe Gyongyosi er næstformand for gruppen.

Demonstrationen, der var indkaldt af forskellige græsrods- og jødiske organistationer, havde blandt andet parolen “Ud med Jobbik!” og flere demonstranter havde medbragt satiriske plakater, der afbilder Gyongyosi med Hitler-overskæg og billedteksten “Heil Marci”, der henviser til en nazistisk-ungarsk hilsen fra 2. verdenskrig.

Protesten ved parlamentet kan tillige ses som en reaktion på at der i de senere måneder har været flere overfald på, og trusler mod, jøder i Ungarn. Samtidig har flere holocaust-monumenter og jødiske kirkegårde været udsat for hærværk.

Under demonstrationen i protest mod Jobbik og Gyongyosis antisemitiske retorik, er der meldinger om at Jobbik-sympatisører har marcheret gennem Budapest iført uniformer og bærende flag fra Ungarns nazistiske regime fra Anden Verdenskrig.