Berlin: Til minde om Silvio Meier – Kampen fortsætter

Den 21. november 1992 blev antifascisten og husbesætteren Silvio Meier brutalt myrdet på en U-bahn-station i bydelen Friederichshain. Han blev stukket ihjel af nazister, efter at han bad dem stoppe med at hænge nazistisk propaganda op.

Nu, 20 år efter drabet på Silvio Meier, er der registreret yderligere 189 mord, begået af personer med tilknytning til det nynazistiske miljø i Tyskland.

Under parolen ”Stat og nazister – hånd i hånd”, sætter demonstrationen i år fokus på hvordan det sidste års optrevling af den nazistiske gruppe NSU har trukket lange spor ind i det tyske politis efterretningstjeneste (Vervassungsschutz), og i det hele taget i det politiske system. Hele fem efterretningschefer fra forskellige bundeslande har trukket sig tilbage i løbet af året. Det sker på baggrund af, at det bliver mere og mere klart at infiltratorer i det højreorienterede miljø, betalt af politiet, har spillet en stor rolle i NSU’s politiske og sociale omgangskreds.

I de sidste mange år, har antifascister kæmpet for at Silvio Meier mindes aktivt. En mindeplade hænger i dag på U-bahn-stationen Samariterstr., hvor mordet fandt sted. Udover dette har et initiativ i flere år lagt pres på lokalpolitikere, for at få en gade opkaldt efter Silvio Meier. I år er dette endeligt lykkedes. En sidegade til Rigaerstrasse i Friederichshain vil fremover officielt hedde Silvio-Meier-strasse.

Den 24. november er det ikke kun antifascister der vil demonstrere i Berlin. Også NPD har indkaldt til en demonstration i Syd-neukölln. Deres paroler vender sig imod et planlagt midlertidigt asylcenter, hvor flygtninge de næste to år skal huses i containere. Formanden for NPD-Berlin, Sebastian Schmidtke, driver også hjemmesiden NW-Berlin, der er det centrale organ for det ekstremt voldelige miljø omkring Autonome Nationalister i Berlin og Brandenburg.

Forskellige antifascistiske grupper, deriblandt Autonome neuköllner antifa og Neukölln-gegen-nazis, har indkaldt til en blokade af nazisternes demonstration.

Silvio Meier demonstrationen vil løbe af stablen som planlagt da nazisternes demonstration starter et par timer inden. Derfor planlægger antifascisterne at blokere nazisternes demonstration og derefter at tage til Friederichshain til Silvio Meier-demonstrationen.

Link til Silvio Meier-initiativet: http://www.silvio-meier.tk/ (tysk)

Link til arrangører af moddemonstrationen i Sydneukölln: http://www.neukölln-gegen-nazis.de/ (tysk)