Ungarske romaer demonstrerede mod fascister og diskrimination

Jobbik-demonstrationen var vendt mod landets romaer, som ifølge Jobbik er dybt kriminelle og er skyld i at lov og orden ikke kan opretholdes i Ungarn. Højrenationale og fascistiske demonstranter med fakler, bannere og flag, der råber hadske slagord vendt mod minoriteter, de ikke kan lide, er desværre ikke noget særsyn i Ungarn.

Hvad der tilgengæld er mere atypisk, var at flere hundrede romaer, tidligere på dagen gik i demonstration mod fascisternes planlagte manifestation i samme by.

Flere tusind kampklædte betjente var udkommanderet til byen, for at sikre, at det ikke kom til voldelige sammenstød. Det lykkedes i det store hele.

Roma-demonstrationens budskab var klokkeklart: “Vi [romaer red.] er ikke skyld i Ungarns problemer!” og på bannere kunne læses slogans som “For fred, retfærdighed og et nazifrit Ungarn!” og “Stop diskrimination”.

Jobbik som er Ungarns tredje største parti, forfølger konsekvent landets romaer, som udgøre knap 10% af landets 10 millioner store befolkning. Partiet beskylder romaerne for at være skyld i stort set alle landets problemer, herunder også landets dybe økonomiske krise.

Jobbiks angreb på romaer bliver dog ikke kun ved retorik. Utallige gange har aktivister fra partiet og dets sympatisører også angrebet romaer fysisk. Jobbik-manifestationer ender ofte med angreb på roma-kvarterer, hvor hjem bliver ødelagt, romaer chikaneret og overfaldet og i de værste tilfælde myrdet.

Udover Jobbik-tilhængere, kunne også uniformerede medlemmer af den forbudte og særdeles voldelige Magyar Gárda Mozgalom (Ungarns Vogter-bevægelse), ses i den højreekstreme demonstration.

Efter demonstrationen udtalte roma-ledere til Reuters Bureau: “Det her drejer sig ikke om lov og orden, det drejer sig om mangel på integration og om diskrimination af minoriteter i det Ungarnske samfund.”

Se video fra roma demonstrationen herunder