Rejsereportage: Irsk jubilæum skabte internationale bånd

Vi var en mindre delegation antifascister fra København og Malmö, der rejste til Belfast i Nordirland allerede onsdag. Efter sightseeing i de konfliktfylde bydele omkring Falls Road i det vestlige Belfast kørte vi til Derry om torsdagen.

Derry er byen, hvor de britiske tropper i 1972 mejede 26 demonstranter ned med koldt blod. 14 døde, heraf var halvdelen teenagere. I Derry har en lokal organisation, der blev dannet af overlevende og pårørende fra Bloody Sunday-massakren, åbnet et museum. Museet fortæller om Derrys centrale rolle i det irske folks selvstændighedskamp. Samtidig huser bydelen Bogside, der også kaldes Free Derry, en række vægmalerier til minde om myrdede eller fængslede republikanere.

Museet rådede på grund af sine stærke forankring i lokalbefolkningen over en lang række genstande fra kampene om Derry, hvilket bidrog til at sætte en alvorlig stemning. Selvom stedet ikke just efterlod en i godt humør, kan det virkelig anbefales at kigge forbi. Turen fra Belfast til Derry tager halvanden time i bil, og biler kan lejes ret billigt i Belfast.

Vægmaleri af IRA-fangen Bobby Sands, der døde efter 66 dages sultestrejke i 1981. Han blev under sin fængsling valgt til det britiske parlament.

Fredag gik turen så til Dublin. AFA Ireland havde organiseret det sådan, at alle tilrejsende antifascister boede på det samme hostel i det centrale Dublin, hvorfor vi allerede ved ankomsten løb ind i kammerater fra bl.a. Antifaschistisches Infoblatt. Fredag aften startede de officielle festligheder med en reception for både lokale AFA-folk og alle internationale gæster. Her blev weekendens program gennemgået, ligesom AFA Irelands nye bog, “Undertones: Anti-Fascism and the Far-Right in Ireland 1945-2012”, blev præsenteret.

Herefter blev der skålet på ti forskellige sprog. Ud på de sene nattetimer fortsatte festen på en nærliggende klub, hvor andre antifascister arrangerede ska- og oi-koncert.

Lørdag eftermiddag ventede det næste officielle arrangement: en paneldebat om antifascismens fremtid. Her gennemførte antifascister fra Danmark, Sverige, England, Irland, Italien, Grækenland, Polen, Tjekkiet og Frankrig hver sin ti minutters præsentation af deres respektive situationer. Interessante detaljer om de lokale fascistproblemer blev krydret med perspektiver på det fremtidige antifascistiske arbejde. Herefter blev det desværre kun til en meget kort diskussion, da arrangementet kun var programsat til at vare to timer.

Da debatten var slut, var det muligt at shoppe i en række boder fra bl.a. lokale Palæstinasolidaritets-grupper, AFA Ireland, Workers Solidarity Movement samt AFA Tjekkiet. Især AFA Irelands nye bog og den specialproducerede jubilæumsweekends-tshirt solgte godt. Herefter bød aftenen på en stor fest i det centrale Dublin med cirka 250 deltagere.

Søndag eftermiddag fulgte tre storladne og lærerige historiske oplevelser. Først rundviste antifascister fra de første generationer af AFA Ireland i det centrale Dublin, på steder hvor vigtige begivenheder i de seneste 100 års venstrefløjshistorie har fundet sted. Derefter gik turen til Temple Bar-området, hvor kommunistpartiet (der samarbejder med KPiD herhjemme) har sin bogbutik. Her blev der afsløret en mindetavle for de irske spaniensfrivillige.

Mindetavle for de irske spaniensfrivillige.

Afslutningsvist gik turen til Stoneybatter-bydelen. Her ligger The Cobblestone Bar, en traditionsrig pub med stærk forankring i byens venstrefløj. Her flages med bl.a. St. Pauli-flag. Her blev afsløret et vægmaleri, der portrætterer den nyligt afdøde spaniensfrivillige Bob Doyle.
Her sluttede weekendens officielle program, hvorefter der var tid til at socialisere med kammerater fra alle afkroge af Europa.

Vægmaleri af Bob Doyle.

Udover det åbenlyst vigtige i at knytte nye kontakter på tværs af grænser og organisationer, så bød rejsen på en række nye indsigter og lærerige oplevelser. F.eks. var det interessant at opleve hvordan der herskede en mere udtalt respekt og kammeratskabsånd på tværs af ideologiske og organisatoriske forskelle. At opleve et traditionelt kommunistisk parti offentligt takke en militant antifascistisk gruppe for godt samarbejde er ikke noget man oplever til dagligt i Skandinavien. Det var åbenlyst, at respekten mellem anarkister og kommunister faktisk var gensidig.

I forlængelse af det er det relevant at nævne, at AFA Ireland tydeligt havde en stærk opbakning blandt resten af landets venstrefløj. Det var inspirerende at se, hvordan de har succes med at kombinere en konsekvent og kompromisløs antifascistisk linie med brede alliancer og et stort fokus på rekrutterings- og mobiliseringsarbejde i byens arbejderkvarterer.

Samtidig fik vi også nuanceret vores opfattelse af den irske venstrefløj. De forestillinger vi på forhånd havde gjort os, primært baseret på mediernes dækning af den nordirske konflikt, blev absolut gjort til skamme.

Sidst, men ikke mindst, så var det interessant at møde kammerater fra både England, Skotland og Irland. Det er lande, vi som skandinaviske antifascister, der trods deres geografiske nærhed, har meget begrænset kontakt med. Efter en fantastisk weekend i Dublin er der ingen tvivl om, at det er relationer, der vil blive styrket og dyrket i fremtiden.

Afslutningsvist skal der lyde en kæmpe tak for en herlig weekend til alle de internationale kammerater vi mødte, og især til AFA Ireland for et fantastisk arrangement. Tillykke med de 21!

Besøg AFA Ireland på Facebook

Læs anmeldelse af bogen “Undertones”

Læs mere om Bob Doyle-vægmaleriet

Læs interview med irsk spaniensfrivillig

Tags:,