Politichikane mod københavnske antifascister

Malene er på vej hjem fra et antifascistisk møde en aften tidligere på ugen. Hun cykler igennem Nørrebro, da en af politiets transitter drejer ud fra et gadehjørne og følger efter hende. Da den har fulgt hende langsomt et stykke tid, kører de op på siden af hende og vinker hende ind til siden hvorefter hun straks stopper.

Herefter udspiller sig en mærkværdig dialog. Malene fortæller:

“Idet jeg stopper, åbnes bilens skydedør og nogle uniformerede betjente stiller sig i en rundkreds omkring mig på cykelstien. Ud af fordøren kommer en anden betjent, som henvender sig til mig: ‘Hej Malene. Du skal lige huske at passe på dig selv.’ Jeg bliver lidt paf over at han tiltaler mig ved navn og kigger nok ret overrasket og spørgende på ham. Her efter jeg gør det klart for ham, at jeg godt ved jeg ingen lys har på min cykel. Han fortsætter: ‘Hov ja, du har jo heller ingen lys på cyklen. Hvad forslår du vi gør ved det?’
Jeg begynder at være ret irriteret over gættelegen og forslår at han stikker mig den bøde, så jeg kan komme videre. Han vender sig om til de andre og tilbage til mig og siger: ‘Ved du hvad, vi tager sgu’ din cykel med.’ Jeg siger: ‘Det gør I fandeme ikke, det jo helt åndssvagt.’ Han griner lidt og siger: ‘Jamen se på den, den er jo helt uacceptabel.’ Så griner de alle, hvorefter han siger: ‘Nej, det gør vi ikke og du får heller ingen bøde. Men du skal jo lige huske at passe godt på i trafikken, specielt nu hvor du er ved at tage kørekort.” Derefter sætter de sig alle sammen ind i bilen igen. Gennem ruden siger han: ‘Kan du have det godt Malene. Og husk nu at passe på dig selv.'”

En anden deltager i samme møde blev på vej hjem fra mødet også chikaneret af betjentene i en transit, der oplyste ham med bilens projektør og fulgte ham med lyskeglen.

Malene siger: “Det forekommer, at der er agurketid i PET, når de har ressourcer til at chikanere antifascister på den måde. Bemærkningen om, at jeg er ved at tage kørekort, var helt klart en måde at vise, at de overvåger bevægelsen.”

Chikanen kommer kort tid efter at PET for nylig opsøgte en lang række aktivister fra den udenomsparlamentariske venstrefløj i København efter en graffitiaktion. I den forbindelse spurgte PET-agenterne blandt andet ind til antifascistiske aktiviteter og strukturer samt den nyligt overstået konference ÅRHUS2012.

Malene er et opdigtet navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.